Tarım Bakanlığı'ndan 'pirinçte Gdo Analizi Yapan Laboratuvarlara' İlişkin Açıklama

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'de pirinçte GDO analizi yapan laboratuvarların uluslararası standartlarda olduğunu belirterek, konuya ilişkin haberlerin gerçekleri yansıtmadığını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Türkiye'de pirinçte GDO analizi yapan laboratuvarların uluslararası akredite olmadıklarına dair bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Söz konusu haberlerin gerçekleri yansıtmadığı bildirilen açıklamada, kamuoyunun da yanlış bilgilendirildiği belirtildi. Açıklamada, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı 2 laboratuvarda, uluslararası standartlarda detaylı bir şekilde Genetiği Değiştirilmiş Ürün (GDO) analizi yapılmaktadır. GDO analizi yapılması istenen ürünlerle ilgili olarak laboratuvarlarımızda 'kimliklendirme' ve 'detay analizleri' yapılarak varsa bulaşmanın nereden kaynaklandığı net olarak tespit edilebilmektedir. Söz konusu laboratuvarlarımız uluslararası standartlarda ve akreditasyona sahiptir" denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ayrıca ilave olarak 'tarama analizi' (Var/Yok analizi) yapabilen 28 laboratuvardan 7'si Bakanlığımıza ait olup uluslararası akreditasyona sahiptir. Bu ve benzeri teyit edilmemiş bilgilerle gündeme getirilen iddialar, bilgi kirliliğinin yanı sıra kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine de yol açmaktadır. Bu ve benzeri konularla ilgili görüş ve düşünce belirtenleri sorumluluğa ve dikkatli olmaya çağırıyoruz. "
Kaynak: İHA