“Mor Kadın Filmleri” Festivali Tatvan’da Perde Açtı

“Mor Kadın Filmleri” festivalinin son ayağı Bitlis’in Tatvan ilçesinde başladı.

“Mor Kadın Filmleri” Festivali Tatvan’da Perde Açtı
Türkiye’de 15 Mart’ta startı verilen ve Tatvan Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Mizgin Kadın Danışma Merkezi katkılarıyla Tatvan’da organizesi yapılan “Mor Kadın Filmleri” festivali Kültür Merkezi’nde 2 gün boyunca devam edeceği belirtildi. Bitlis’te ilk kez böyle bir etkinliğin olmasını anlamlı bulduklarını belirten Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok, emeği geçen herkese teşekkür etmek istediğini söyleyerek, katılımdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi

Kadına yönelik şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde gösterime giren, bir kadın cinayetinin belgeseli olan ‘Hani Meral’ filminin yönetmeni Meral Özman da izleyiciler arasında yer alarak, Türkiye’de çok sayıda kadının şiddete maruz kaldığını ve çoğu vakanın da cinayetlerle sonuçlandığını söyledi.

Özman, “Hani Meral belgesel filmi, 2011 yılında Bitlis’te eski kocası tarafından öldürülen 22 yaşındaki Meral Güneri’nin hikayesini anlatıyor. Sezen Aksu, Aynur Doğan, Feryal Öney, Fulya Özlem, Neslihan Engin ve Rojin şarkılarını Meral için, kadın cinayetlerine karşı söylüyorlar. Filmin gösteriminden sonra izleyicilerle söyleşi yapıyoruz. Kadınların ortak sorunları, kadınlara karşı yapılan şiddetin yanı sıra kadınların ikinci planda kalmalarıdır. Günümüze kadar süregelen ‘gelinlikle girilen evden kefenle çıkılır’ söyleminin tamamen bitmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra devletin kadın sorunlarını daha yakından his etmesini istiyoruz. Kadın şiddete maruz kalınca tek çaresi boşanmak oluyorsa da tehlikeden henüz kurtulmuş değildir. Çünkü o kadınlar için gerekli önlemler alınmış değil. Bir kadın boşanmayı seçtiği zaman zaten kendi ölümünü göze almıştır. Her ne kadar birlikte iken yaşanan şiddet ve ölümlerin sayısı çok olsa bile bunun yanı sıra boşanma veya ayrılma sonrası yaşanan şiddetler ve ölümler de ne yazık ki çok sayıdadır. Kadınlar her zaman barışı savunmuştur ve savaşa, şiddete hep karşı olmuştur. Ama ne yazık ki şiddete, baskıya ve arka planda kalmaya mahkum olan yine kadınlardır. Türkiye’de her geçen gün daha çok sayıda kadın ölüyor ve öldürülüyor. Şiddete maruz kalan kadın boşandıktan sonra da tehlike ile baş başa kalıyor. Bu durumun da göz ardı edilmemesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA