2.çeyrek Dış Ticaret Beklenti Anketi Sonuçları Açıklandı

Ekonomi Bakanlığı, 2013 yılı 2, çeyrek Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı.

2013 yılının 2. çeyreğinde, 1. çeyreğe göre ihracat beklentisi arttı.

İhracat Beklenti Endeksi, 2013 yılının 2. çeyreğinde, 1. çeyreğe göre 20,4 puan arttı. 2013 yılının 1. çeyreğinde 101,7 olan Endeks, 2013 yılının 2. çeyreğinde 122,1 seviyesinde gerçekleşti 2013 yılının 2. çeyreğinde, 1. çeyreğe göre, İhracat Beklenti Endeksine dahil edilen sorulardan gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat siparişi beklentileri ile şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin soruların Endeksi artış yönünde etkilediği; son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine dair sorunun ise Endeksi azalış yönünde etkilediği gözlendi.

Bununla birlikte, gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat siparişi beklentileri ile son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlardayken, şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksi daha düşük bir puanda seyretti. Buna bağlı olarak, İhracat Beklenti Endeksi 2013 yılının 2. çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminin 7,1 puan üzerine yükseldi.

2013 yılının 2. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre, tüm ülkelere yapılan ihracatın artacağı beklentisi güçlenerek sürdü.

2013 yılının 2. çeyreğinde, firmaların kendi sektörlerinin ihracatlarına ve ihracat sipariş düzeylerine ilişkin artış beklentileri bir önceki çeyreğe göre kuvvetlenerek sürmekteyken, birim ihracat fiyatına ilişkin artış beklentisi zayıflayarak devam etti.

İthalat Beklenti Endeksi, 2013 yılının 2. çeyreğinde, 1. çeyreğe göre 2,8 puan arttı. 2013 yılının 1. çeyreğinde 106,7 olan Endeks, 2013 yılının 2. çeyreğinde 109,5 seviyesinde gerçekleşti. 2013 yılının 2. çeyreğinde, 1. çeyreğe göre, İthalat Beklenti Endeksini oluşturan sorulardan, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisine, mevcut ithalat sipariş düzeyine ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların Endeksi artış yönünde etkilediği; birim ithalat fiyatı beklentisine dair sorunun ise Endeksi azalış yönünde etkilediği gözlendi.

Öte yandan, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisine ilişkin yayılma endeksi bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek bir puandayken, birim ithalat fiyatı beklentisi, mevcut ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda seyretti. Buna bağlı olarak, İthalat Beklenti Endeksi 2013 yılının 2. çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminin 6,2 puan altına geriledi.

2013 yılı 2. çeyreğinde tüm ülke gruplarından yapılan ithalatın artacağına ilişkin beklentiler güçlendi. Avrupa, Amerika, Ortadoğu ülkeleri ile Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya ve Tayvan gibi Diğer Asya ülkelerinden yapılan ithalatın artacağı beklentisi, önceki çeyreklere göre güçlenerek sürdü. Bir önceki çeyrekte nötr gerçekleşen Afrika ülkeleri ile Türk Cumhuriyetlerinden yapılan ithalata ilişkin beklentiler, 2013 yılı 2. çeyreğinde pozitife dönerek söz konusu ülkelerden yapılan ithalatın artacağı beklentisini doğurdu.

2013 yılının 2. çeyreğinde, firmaların kendi sektörlerinin ithalatına yönelik artış beklentileri son çeyreğe göre kuvvetlenerek devam ederken, birim ithalat fiyatına ilişkin artış beklentisi son iki çeyreğe kıyasla zayıflayarak sürdü .
Kaynak: İHA