Konya’da İş Adamları Toki Organize Sanayi Projesi İçin Bir Araya Geldi

MÜSİAD Konya Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, TOKİ Organize Sanayi Projesi masaya yatırıldı.

Konya’da İş Adamları Toki Organize Sanayi Projesi İçin Bir Araya Geldi
Çok sayıda iş adamının katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, “Orta ölçekli işletmeler bina yatırım maliyetlerden dolayı zor duruma düşüyor. Bu projede biz sektörlerin belirli alanlarda kümelenmelerini önemsiyoruz. Projenin karar vericisi biz olmayacağız ancak, karar verici mekanizmalara ilham kaynağı olacak çalışma yapma arzusundayız. Biz sektörel dağılımın iyi organize edilmesini, sosyal donatılar ve alt yapı olanaklarının ekonomik yapılabilmesini, mülk sahibi olacak sanayicilerimizin kira öder gibi mülk sahibi olup, paralarını yapacakları işe ayırmalarını istiyoruz” dedi.

Açılış konuşmasının ardından toplantıya geçildi. Proje hakkında bilgi veren MÜSİAD Konya Şube Başkan Yardımcısı Ömer Saylık, “TOKİ Organize Sanayi Projesi konusunda yaklaşık 6 aydır çalışma yapıyoruz. Bu projeyi ilgili tüm kurumlarımızla paylaştık. Proje çok sıcak karşılandı. Konya’da şu anda birçok sanayi projesi var. Belki de hepsi tam kapasitesinde kullanılamıyor. Alt yapı yetersizliği, sosyal alan yetersizliği var. Sanayicilerimiz yeni iş yeri yapımında yüksek faizlerle kredi kullanıyorlar. Bu yüzden ciddi kaynaklar sanayicinin elinden çıkmaktadır. Doğru bir şey yapmak adına yapılacak işlerin istişare ile yapılmasını arzu ediyoruz ve çalışmalarımızı şehrimizdeki bütün sanayicilere açmak istedik” şeklinde konuştu.

Konya’nın 2023 yılında önüne koyduğu 15 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için mevcut sanayi alanlarının teknik olarak yeniden yapılanması gerektiğini belirten Ömer Saylık, “Konya sanayilerinde yaklaşık 1. Organize Sanayi’de 3 bin 500 kişi, 2. ve 3. Organize Sanayi’de 15 bin kişi, Büsan Sanayi’de 10 bin kişi istihdam edilmektedir. Bu istihdam oranının yükseltilmesi, üretim gücümüzün yükselmesi ve yeni yatırımların uygulanabilirliği açısından Konya’nın daha nitelikli sanayi bölgelerine ihtiyacı var” dedi.

Konya’da faaliyet gösteren KOBİ’lerin başlıca sorunlarına da değinen Saylık, “Mevcut üretim ve satış alanlarının küçük, vasıfsız ve yetersiz olması, pazarlama ve ihracat tecrübelerinin yok denecek kadar az olması, tasarım ve AR-GE eksikliğinden dolayı marka değerlerinin oluşmaması, rekabet öncesi işbirliği (kümelenme) tecrübelerinin olmaması, KOBİ’lerin ulusal ve uluslararası tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini yapamaması, vasıflı veya teknik eleman istihdam edememesi ve yüksek banka kredileri ile mücadele etmesi firmalarımız için ciddi problemler oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

Planlı, nitelikli, ekonomik, mevcut sanayi bölgelerine yakın ve sosyal donatı imkanları olan sanayi projesi isteklerinin olduğunu ifade eden MÜSİAD Konya Şube Başkan Yardımcısı Ömer Saylık, “Biz bu projenin doğru yerde, doğru zamanda, doğru şekilde yapılmasını, birlikte istişare edilmesini istedik. Yapılması istenilen bu sanayi projesi sadece iş yeri topluluğu olmayacak ve birçok sosyal projeyi de içinde barındıracaktır. Bu proje üretim kapasitesinin artması, dolayısıyla da ülkemizin ve Konya’mızın önüne koyduğu 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli bir basamak olacaktır” dedi.

Toplantının sonunda katılımcılarla projede olması gerekli konular üzerinde istişare yapıldı. Sanayiciler tarafından beğeni toplayan proje için çalışma ve istişarelerin devam edeceği belirtildi .
Kaynak: İHA