Endüstriyel Simbiyoz ve Temiz Üretim Ar-ge Proje Pazarı

BP Türkiye Ülke Başkan Yardımcısı Hakan Türker, Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı Şirketi (BTC) boru hattı sayesinde her gün 750 bin varil petrolün İstanbul boğazından tehlikeli bir geçiş yapmak yerine boru hattıyla ulaştırıldığı Ceyhan Deniz Terminali’nden tankerlere yüklendiğini söyledi.

Endüstriyel Simbiyoz ve Temiz Üretim Ar-ge Proje Pazarı
Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı Şirketi desteğiyle Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından yürütülen “İskenderun Körfezi’nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi” kapsamında sürdürülebilir üretime destek sağlanması amacıyla düzenlenen “Endüstriyel Simbiyoz ve Temiz Üretim Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliği Adana'da düzenlendi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) toplantı salonunda gerçekleşen etkinliğe Adana Vali Yardımcısı Azim Yeşil, Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, TTGV Yönetim Kurulu Üyesi ve Kalkınma Bakanlığı Araştırma, Geliştirme ve Girişimcilik Dairesi Başkanı Süleyman Alata, ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, BP Türkiye Ülke Başkan Yardımcısı Hakan Türker, TTGV Genel Sekreteri Dr. Mete Çakmakcı ve ÜSAM Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hamit Serbest hazır bulundular.

BTC Şirketi, TTGV, ADASO, Çukurova Üniversitesi ve Adana Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezi (ÜSAM) işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte konuşan BP Türkiye Ülke Başkan Yardımcısı Hakan Türker, tüm dünyada petrol ve gazın bir yerden başka bir yere en etkin, en ekonomik ve en emniyetli şekilde taşınmasının boru hatları ile mümkün olduğunu söyledi.

BTC boru hattının da bu çerçevede 2006 yılından bu yana ülkede ve bölgede faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğünü ifade eden Türker, "BTC boru hattı sayesinde her gün 750,000 varil petrol İstanbul boğazından tehlikeli bir geçiş yapmak yerine BTC boru hattından akmakta ve Ceyhan Deniz Terminali’nden tankerlere yüklenmektedir. Şirketimiz insana ve çevreye saygılı bir kuruluş olarak boru hattı boyunca çeşitli projeler geliştirmektedir ve 2011 yılından bu yana uygulanmakta olan Endüstriyel Simbiyoz projesi de katkı sağladığımız en önemli projelerden biridir. BTC Şirketi ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından 2011 yılından bu yana uygulanmakta olan böylesine yenilikçi bir projenin içerisinde yer almaktan duyduğum memnuniyeti burada özellikle ifade etmek istiyorum. BTC şirketi olarak BTC deniz terminalinin de bulunduğu İskenderun Körfezi’ndeki komşularımızla birlikte doğanın ve insanın korunması için işbirliği içine girmiş olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Sürdürülebilir üretim faaliyetlerinin ve bu tür çalışmaların hayata geçirilmesinde Ar-Ge çalışmalarının gündeme taşındığı etkinlikte yaklaşık 15 üniversite/araştırma merkezinin ve 14 özel sektör temsilcisi kuruluşun katılımıyla 40’ı aşkın proje sunuldu, araştırmacılar, sanayi kuruluşları ve diğer paydaşlar arasındaki işbirliklerini geliştirmeye yönelik ikili görüşmeler gerçekleşti .
Kaynak: İHA