Ünlü Şef Ömür Akkor Selçuk’ta

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında dünyaca ünlü yemek yazarı, şef Ömür Akkor’u ağırladı.

Ünlü Şef Ömür Akkor Selçuk’ta
Dünyanın en prestijli yemek kitapları ve ödülleri değerlendirme kurulu olan Gormand Cookbook Awards tarafından ’En İyi Yemek Tarihi Kitabı’ ödülü alan Akkor, mutfak deneyimlerini ve kitabının içeriğini ‘Geçmişten Günümüze Selçuklu Mutfağı’ konulu konferansta öğrencilerle paylaştı. Konferansa Selçuk Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mikail Alkan, Mevlana Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, “Konya, Selçuklu’nun başkenti olmasına rağmen Konya’da Selçuklu ruhunu yeterince hissedemiyoruz” dedi.

Kaleme aldığı ’Selçuklu Mutfağı’ adlı eseri geçtiğimiz ay 178 ülkeden 14 bin eser arasından dünyanın en iyi yemek kitabı seçilen Ömür Akkor, “Ülkem için en prestijli alan olan mutfak tarihi kategorisinde yarıştım ve Fransız, İspanyol ve Amerikan mutfaklarını geride bırakarak dünyanın en iyi yemek kitabını Türkiye olarak kazandık. Ödülü açıkladıklarında ne siz ne de isminiz önemli oluyor. Türkiye’nin isminin tüm dünyaya duyurulması benim için paha biçilemez duyguydu. O ödülü ülkem için kazandım zaten bu gururu yaşamak için bu kadar emek verdim” şeklinde konuştu.

Selçuklu mutfağına literatürde gereken önemin verilmediğine dikkat çeken Akkor, “Selçuklu mutfağı bugüne kadar yeterince kaleme alınmamıştı. Kitabımda Selçuklu mutfağına ait 81 yemek tarifinin yanı sıra Selçuklu çini koleksiyonları ve minyatürlerine de yer verdim. Bir dönemi sadece yemekleriyle sınırlamak istemedim. Bir bütün olarak ele aldım. Ayrıca kitabımda 1236 yılında Selçukluların Kubad-ı Abad Sarayı’nda yaşayan bir aşçı başı ile 2010 yılında Türkiye’de yaşayan başka bir aşçı başının hikayesi de bulunuyor. Bu yazdıklarımla ve yazacaklarımla Evliya Çelebi gibi 400 yıl yaşamak istiyorum. Ben bu dünyadan göçsem bile kitaplarımla yaşamak istiyorum” diye konuştu.

Ömür Akkor’a konferans sonunda Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, plaket takdim etti .
Kaynak: İHA