Öğrenciler Gaziantep’in Kültürel Mirasını Öğreniyorlar

Gaziantep’in kültürel mirasının korunması ve geleneksel değerlerinin unutulmaması için ilköğretim ve lise düzeyindeki öğrencilere farkındalık eğitimleri veren ÇEKÜL Vakfı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kentin geleceğine ve geçmişine sahip çıkıyor.

Öğrenciler Gaziantep’in Kültürel Mirasını Öğreniyorlar
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Bahriye Üçok Toplantı Salonu’nda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı-Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi, Gaziantep, Zirve ve Hasan Kalyoncu Üniversitelerinin işbirliğinde, ‘Kültürel mirasının korunması ve geleneksel değerlerinin unutulmaması’ konulu eğitim programı düzenlendi.

Programda, Gaziantep, Zirve ve Hasan Kalyoncu Üniversitelerinin mimarlık fakültesi öğrencileri ile ilköğretim ve lise öğrencilerine sinevizyon eşliğinde dersler verildi.

Kentin tarihi dokusunun ve kültürel mirasının korunması, geleneksel yaşam biçimleri, eski Antep evlerinin yaşatılması ve buradaki yaşam biçimleri, eski piknik biçimi, eski çarşı ve hanların misyonları, Gaziantep’te müzecilik, gibi birçok konuda öğrencilere bilgiler verildi.

ÇEKÜL Vakfı’nın 1990 yılından bu yana ülkenin her bölgesinde kültürel mirası korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu anlatan ÇEKÜL Vakfı Bölge Koordinatörü Zafer Okuducu, bu kez üç üniversite ile ilköğretim okulu öğrencilerine dersler verildiğini söyledi.

Gaziantep’in yaşam biçimini ve kültürel mirasının gelecek nesillere aktırılmasının önemine işaret eden Okuducu, “2012 yılı ikinci yarıyılında ÇEKÜL-KUDEB, Gaziantep Üniversitesi ile Zirve Üniversitesi Mimarlık Bölümü, gönüllü öğretmenler ve Şehitkamil Belediyesi ile birlikte Kültür-Kültürel Miras ve Koruma konularında eğitim verilerek kenti tanıtma gezileri düzenlendik. Bu tanıtımlarda 240 ilköğretim öğrencisi ve 50 üniversite öğrencisi yaşadıkları kenti tanıma imkanı buldular” dedi.

Eğitim derslerinin Mayıs ayı itibariyle biteceğini ve öğrencilerin derste elde ettikleri bilgiler doğrultusunda fotoğraflar ve yazılarla birer rapor haline dönüştüreceklerini de aktaran Zafer Okuducu, bu raporlar neticesinde öğrencilerin bilgilenme derecelerini tespit edebileceklerini kaydetti

Öğrencilerin Gaziantep’in yaşam biçimini daha iyi öğrendiklerini ve bunu da etrafındakileri ile paylaştıklarını belirten Okuducu, “İlk olarak daha önceden belirlenmiş olan 10 okula kültür, kültürel miras ve koruma konularında eğitimler verildi.

Bu eğitimin öğrencilerin yaşadıkları kenti daha iyi tanımaları, kültürlerine sahip çıkmaları, kültürel mirasımızın korunması ve kent kimliği bilincini oluşturmak için neler yapılması gerektiği yönünde oldu. Bunu öğrencilere daha doğru ve anlaşılır şekilde aktarmak için coğrafya, geleneksel yaşam kültürü, kent dokusu ve mimari, arkeoloji ve müze konularında uzman kişilerden bilgi aktarıldı. Yapılan bu çalışmalar ÇEKÜL eğitmenleri, üniversite öğrencileri ve gönüllü öğretmenlerle birlikte gerçekleştirildi” diye konuştu.

Kaynak: İHA