Akaryakıt Sektörü Temsilcileri Btso’da Bir Araya Geldi

Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinin örgütlendiği Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 44. Meslek Komitesi, sektörün meselelerini masaya yatırdı.

Akaryakıt Sektörü Temsilcileri Btso’da Bir Araya Geldi
BTSO Meclis Başkanı, TOBB Sektör Meclisleri Koordinatör Başkanı İlhan Parseker, TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar ve TSE Bursa Müdür Mustafa Karaman’ın konuşmacı olarak katıldığı genişletilmiş komite toplantısı, 5015 sayılı kanunda yapılan değişikliklerin sektöre getirileri ve ‘kaçakçılık’la mücadele konusuna odaklandı. BTSO Meclis Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İlhan Parseker, sektörün artık geleceği hesaplamanın ötesinde ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirterek, “Kaçakçılık, iş güvenliği, TSE belgeleri ve kar marjlarının her geçen gün erimesiyle, sektör her geçen gün iş yapılamaz hale geliyor. Haksız rekabetten dolayı günü kurtarma telaşına düşmüş durumdayız. TOBB Sektör Meclisleri olarak uzun yıllardır kaçak akaryakıtla mücadele veriyoruz” dedi.

Parseker, denetimlerin sıkılaşmasıyla birlikte sektörün beklentilerinin bir nebze olsun karşılanacağını kaydederek, “5015 sayılı kanunda yapılacak değişikliklerin yasalaşmasıyla birlikte kaçak akaryakıtla ilgili olarak kullanıcı, dağıtıcı ve istasyonların denetlenmesi çok önemli. Yasada denetimlerde alınan örnekler TÜBİTAK veya yetkilendirilmiş laboratuarlarda denetlendikten sonra eğer kaçak olduğuna karar verilirse, istasyon kapanacak ve bir daha lisans verilmeyecek. Aynı şekilde kullanıcılar da denetleneceğinden sektörümüz adına kanunda yapılacak değişiklikleri çok önemsiyoruz. Başta TABGİS ve TOBB sektör meclislerine bu konuda verdikleri mücadeleden dolayı teşekkür ederim. Sektörün ‘kaçak mal satarlar’ algısını hep birlikte yıkacağız” şeklinde konuştu.

‘ÜRETTİĞİMİZİ TÜKETELİM’ TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar da, kaçakçılık konusunda sendika olarak sundukları teklifin bu meseleyi kökten halledeceğini savunarak, “TÜPRAŞ’tan en fazla benzin çıkıyor ve en yüksek vergi benzine uygulanıyor. Vatandaş da yüksek fiyattan dolayı alamayınca alternatiflere yöneliyor. LPG’nin yüzde 74’ü ve motorinin de yüzde 53’ü ithal ve ÖTV’leri benzine göre çok düşük. Devletin de vergi gelirlerinin azalmaması için her 3’üne eşit vergi uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Ürettiğimizi tüketelim diyoruz” dedi.

Zülfikar, akaryakıtın fiyatının halkın alım gücüne indirgenmediği sürece kaçakla mücadelenin kökten çözümünün mümkün olmadığının altını çizerek, istasyonların iş güvenliği uzmanı bulundurma mecburiyeti ve TSE belgeleri ile ilgili bilgi verdi.

TSE Bursa Bölge Müdürü Mustafa Karaman da sektörün TSE belgeleriyle ilgili sıkıntılarını bağlı bulundukları oda vveya sendikaya bildirmeleriyle haziran ayında yapılacak standart tadilinde etkili olunabileceği uyarısında bulundu .
Kaynak: İHA