Memur-sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu:

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kadınların eğitim ve çalışma hayatında önlerine çıkarılan engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle yazılı bir açıklama yapan Gündoğdu, 8 Mart'ın kadınların haklarını aramak, çalıştıkları işin karşılığı ücreti alabilmek ve doğum izni talepleriyle başlattıkları mücadelenin yıldönümü olduğunu hatırlattı. Günümüzde kadınların uğradıkları eşitsizlik ve ayrımcılığın halen devam ettiğini söyleyen Gündoğdu, "Kadınların talepleri sürekli gündemdeki yerini korumaktadır. Her 8 Mart’ta, kadınların sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik talep ve önerileri kadın-erkek toplumun her kesiminden dile getirilmekte, ancak gerçekçi adımlar atılmamaktadır" dedi.

EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAYATINDAKİ ENGELLER KALDIRILMALIDIR Kadınların gerçek anlamda hak ettiği değeri İslamiyet ile elde ettiğini ifade eden Gündoğdu, geçen zaman içinde kavram kargaşası ve hayatına eklenen sözde kural ve dayatmalarla kadınların hakkını aramak zorunda bırakıldığını kaydetti.

Çalışma hayatında hak ettiği oranda yer bulamayan kadınlara karşı getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını da isteyen Gündoğdu, şunları kaydetti: "Kadınların çalışmasını kolaylaştıracak kreş ve süt izni yaygınlaştırılmalı, yasal güvence altına alınmalıdır. Yasa ve yasak koyucuların dayattığı, kadınları eğitim ve çalışma hayatından uzak tutan uygulamalardan vazgeçilmelidir. Bunlardan biri de kadınlara getirilen başörtüsü yasağıdır. Başörtüsü yasağı dayatmasıyla kadınlara karşı eşitsizlik ve adaletsizlik yapılmaktadır. Kadına karşı şiddeti önlemek için çalışma yapan ve yasa çıkaran devletin, başörtüsü yasağı ile kendi uyguladığı şiddetten vazgeçme zamanı çoktan gelmiş ve geçmektedir." KAYIT DIŞI KADIN İSTİHDAMI ÖNLENMELİDİR Kadınların, kayıt dışı istihdamın önemli bir bölümünü oluşturduğunu da kaydeden Gündoğdu, kadınların iş güvencesine yönelik çalışmaların hızlandırılmasını, özel sektörde, işe kolay alınıp, kolay çıkarılacak işgücü olarak görülen kadına karşı uygulanan bu adaletsizliğin giderilmesi için devletin de üzerine düşeni yapması çağrısında bulundu. Taşeron işçiliğe de karşı çıkan Gündoğdu, personel ihtiyacı varsa istihdam yolunun tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek, kıdem tazminatından, sosyal güvenliklerine kadar her alanda çalışanlara sorun yaşatan ve iş güvencesinden uzak uygulamanın sona ermesinin en büyük beklentileri olduğunu vurguladı. VERİLEN SÖZLER HAVADA KALMASIN Geçen yıl yaptıkları açıklamada, ‘Bir sonraki 8 Mart'a, kadınların sorunlarının çözülmüş olduğunu görerek girmeyi umut ettiğimizi’ dediklerini de hatırlatan Gündoğdu, "Ancak geçen zaman içinde kadınların sorunlarının devam ettiğini üzüntüyle görmekteyiz. Özel gün ve haftalarda verilen sözlerin afaki olmaması, bu sözlerin hayata geçirilmesi için sorumluluk konumundaki herkesin üzerine düşeni yapması gerekmektedir" ifadelerini kullandı

Gündoğdu açıklamasının sonunda, kadınlar gününü kutlarken, şiddetten uzak, engellerden arınmış, kadınların hayatın her alanında hak ettiği şekilde temsil edilmesine yönelik temennisini dile getirdi

Kaynak: İHA