Girişimci Kadın Kurulu Başkanı’ndan Kadınlar Günü Mesajı

Muş Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Başkanı Ferda Gül Bağra, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla gönderdiği mesajda, kadının kendi ayakları üzerinde durmaya, kocasına ya da babasına bağımlı kalmaktan kurtulmaya ve toplumsal mücadeleye erkekle yan yana birlikte katılmaya giriştikçe eski kriterlerin geçersiz olacağını söyledi.

Girişimci Kadın Kurulu Başkanı’ndan Kadınlar Günü Mesajı
Günümüzde toplumsal yapılanışları tanımlamada çeşitli terimlerin kullanıldığını ifade eden Ferda Gür Bağra, doğu toplumları, batı toplumları, gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler gibi üretim ilişkilerinin esas alınması halinde çağdaş toplumların kapitalist ve sosyalist olarak gruplamanın mümkün olacağını belirtti.

Kadının toplum içindeki yerinin bilincine varmadan üretici olmaktan çok tüketici olarak koşullandırıldığını kaydeden Bağra, “Her ne ad altında olsun, kadının toplumsal konumu farklı zaman dilimleri ve farklı mekanlar içinde farklı biçimlere bürünmektedir. Kapitalist sistem içinde kadının biyolojik yapısı ‘yazgı’ kabul edilmektedir. Kadın toplum içindeki yerinin bilincine varmadan üretici olmaktan çok tüketiciliğe koşullandırılmaktadır. Bu değerler içinde kadın korumaya muhtaç, uysal ve tabii bir yapıya bürünür” dedi

Hiç bir toplumun, kadını dışlayarak onun potansiyellerini kapasitelerini atıl bırakarak çağdaşlaşamayacağını vurgulayan Bağra şunları kaydetti; “Uygarlaşma toplumda kadın ile erkek unsurunun birlikte kendi özelliklerini toplumsal dokuya katarak omuz omuza ilerlettikleri bir süreç olmalıdır. Kadın kendi ayakları üzerinde durmaya, kocasına yada babasına bağımlı kalmaktan kurtulmaya ve toplumsal mücadeleye erkekle yan yana birlikte katılmaya giriştikçe eski kriterler geçersiz olacaktır. Yeni kadın ‘kendi insani yapısını’ yadsımaz, hayattan kaçmaz ve realitenin ona ayırdığı ‘yeryüzü mutluluğuna’ sırtını çevirmezse erkeğin gölgesi olan dişi değil de, bir kişilik bir insan kadın vardır. Bağımlılıktan kurtulmuş kendi özgür iradesiyle kararlar alabilen, aldığı kararların sorumluluklarını üstlenmeye istekli toplumunda üzeri düşen görevleri yapmaya hazır ama payına düşeni istemesini bilen, kişisel bağımsızlığı da hiçbir kişi yada kurumun denetimiyle değil de özgürlüğünün sorumluluğunda üretici kadın profilini çizmek gerekir. Genelde Türkiye’de özelde de bölgemizde kadına şiddet ve kadın cinayetleri hızla artmaktadır. Bu önlemenin yolu kadının yönetime katılması, istihdamının sağlanmasıdır. Siyasi partilerde, sivil toplum örgütlerinde, mecliste ve hükümette mutlaka kadın kotasının bulunması gerekmektedir. Bu vesile tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım.”
Kaynak: İHA