Sahan Mutfak Akademisi Eğitime Başladı

Gaziantepli ünlü Şef Tahir Tekin Öztan, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Türkiye’nin ünlü şeflerinden oluşan bir gruba Gaziantep Yemeklerini uygulamalı olarak tanıttı.

Sahan Mutfak Akademisi Eğitime Başladı
Sahan Şirehan’da yapılan organizasyona, Türkiye’nin farklı bölgelerinde mutfak şefliği yapan, Ömer Akman, Engin Yıldız, Fazlı Aydaç, Fevzi Ünlü, Hasan Gökay, Mustafa Dilikoğlu, Talat Koç ve Kemal Çamcıoğlu katıldı.

Gaziantep’in yöresel yemeklerini öğrenip kendi mutfaklarında yapmak için gelen ünlü şeflere Gaziantep’in ünlü Şefi Tahir Tekin Öztan, Gaziantep Mutfağını tanıtarak Gaziantep’e özgü yemeklerin nasıl yapıldığını uygulamalı olarak gösterdi.

Ünlü şeflerin katıldığı derslerde Gaziantep mutfak kültürünün bütün inceliklerini, anlatan Tahir Tekin Öztan “Yurt içi ve yurt dışından Gaziantep mutfağını tanımak için turlarla Gaziantep’e gelen gurmelere ve ünlü şeflere Gaziantep mutfağını anlatıyoruz. Sahan Şirehan’ın mutfağının kapılarını bu amaç için okul gibi açtık” dedi.

Turizm alanında önemli ilklere imza atan Kantara Turizm tarafından organize edilen “Gurme Turları” kapsamında Gaziantep’e gelen Nilgün Mazıcıoğlu rehberliğinde bölge tanıtıldı. ‘Gurme Turları’ kapsamında ilk eğitimin verildiği Sahan Şirehan’da ünlü şeflere, bulgurlu pancar dolması, Antep dolması, yoğurtlu patates, patates çorbası, Başpınar salatası, yarpuz salatası, Manş piyazı, turp salatası, lahmacun ve katmer yapımı öğretildi.

Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, “Gaziantep’te dünyadaki ilklerden birini gerçekleştiriyoruz. Şirehan’da biz Gaziantep’imizi Gurme Kenti yapacağız. İnsanların buraya gelmesi için bir neden oluşturuyoruz. Misafirlerimize, Gaziantep’in güzel yemeklerini yedirdikten sonra, mutfağa sokup kendilerine o yemeklerin nasıl yapıldığını anlatıyoruz. Bu da çok büyük ses getirdi. Biz yalnızca amatörlere, ev hanımlarına, hobi olarak bu işi yapanlara değil, Türkiye’nin en ünlü şeflerine, Gaziantep mutfağı ile ilgili bilgiler verdik. Birlikte 4 saat içerisinde bütün yemeklerimiz yaptık. Ben eminim ki döndüklerinde kendi mecralarında burada öğrendiklerini kullanacaklar. Bu da hem bizim şehrimiz, hem de Türk Mutfağı adına çok güzel bir başlangıçtır. İnşallah bunun devamı gelir ve bütün şehirlerimize yayılır. Böylelikle Türk Mutfağı’nı dünyaya tanıtmış oluruz. Bu yaptığımız şey sürekli olacak. Bundan sonraki aşamada İtalya’dan, Brezilya’dan Amerika’dan ve Türkiye’nin bütün şehirlerinden misafirlerimiz gelecek. Bence çok başarılı bir proje oldu. Gaziantep insanı, bundan sonra sadece yemek yemeye değil, yemek yapmaya gelecek. Bugün San Francisco’dan, Amerika’dan insanların gelip, kendi mönülerine bizim pazı sarmamızı, Urfa kebabımızı koyduklarını gördüm. Bu beni çok mutlu etti. Hem Türkiye’mizin hem de Gaziantep’imizin reklamı olmuş oldu. Yaptığımız iş, amacına ulaşıyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Yani bizim yemeklerimiz çok iyidir deyip oturmayacağız. Bizim yemeklerimizin iyi olmasını yalnız Anteplilerin bilmesi yetmiyor. Antep dışındaki insanlara, bunları bizim anlatmamız lazım. Bu yaptığımız iş de bunun en güzel yoludur” diye konmuştu.

GAZİANTEP MUTFAĞI BİR KÜLTÜR ELÇİLİĞİ GİBİDİR Gaziantepli olan ve uzun yıllar İstanbul’da kendi alanında önemli işler yapan ünlü şef Ömer Akman, yapılan çalışmanın Gaziantep mutfak kültürünün tanıtılması ve tanınması için önemli olduğuna dikkat çekerek “Antep Mutfağı, Türkiye’deki temel mutfakların bize göre ilkidir. Ben de bir Antepli olarak bunu tekrar hatırlamak, bilmediğimiz, görmediğimiz, unuttuğumuz değerleri tekrar hatırlamak ve beraber geldiğim ünlü şeflerle bu tecrübeyi yaşamak ki onlar ilk defa Antep’e geldiler, farklı noktalarda değişik yerlerde görmek yerine kaynağında, merkezinde, bu işin doğrusu, yöre, bölge, ne gerektiriyorsa, nasıl yapılması gerekiyorsa, onu öğrenmeye, onu hatırlamaya, onu tanıtmaya geldik. Biz bu bilgiyi, tecrübeyi, aldığımız eğitimi, döndüğümüz zaman tabi kendi alanlarımızda kullanmak için geldik. Umarım bunu yaparız. Bizim yaptığımız bir nevi elçilik görevidir. Tabi ben bir Antepli olarak bunu gönüllü olarak, isteyerek yaptım. Çok başarılı bir çalışma oldu. Burada birlikte çok güzel şeyler yaptık” şeklinde konuştu.

Gaziantep turizminin gelişmesi ve kalkınmasında önemli rol oynayan Kantara Turizm tarafından organize edilen ‘Gurme Turları’ ile ilgili değerlendirme yapan Kantara Turizm Genel Müdiresi Hasibe Sözmen, “Gaziantep Mutfağıyla ünlü, mutfağıyla ünlenen tek şehirdir. Dolayısıyla bu mutfağı doğru tanıtmak gerekiyordu. Aslında yıllardır amacımız buydu. Gurme turlarıyla da buna ulaşmış olduk. Özellikle bu kültürü, gelen misafirlerimize yemeğin nasıl yapıldığını, yapılan yemeğin doğru nasıl yapıldığını öğretmek, kültürü tanıtan insanlar için bence önemlidir. Gaziantep halkı öğretmeye çok meraklıdır. Gaziantep halkı, öğreticidir, paylaşımcıdır. Gaziantep halkı, yemek yemeyi seven, doğru yemek yenmesini isteyen bir halktır. Bunu da gelen misafirlerimize anlatmak bir kültür elçisi olarak bundan sonra benim başlıca görevimdir. Dışarıdaki misafirlerimizi amaçlıyoruz. Bu işin tanıtım yerleri fuarlar. Öncelikle İstanbul’da açılan bir fuara katıldık. Bundan sonraki hedefimiz Almanya ve İngiltere’de açılacak fuarlara katılmak. Bu fuarda da ‘Gurme Turlarını’ ve Gaziantep’teki yemeklerin nasıl yapıldığını öğreten bu tür organizasyonlarımızı anlatmak için gayret sarf edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SAHAN MUTFAK AKADEMİSİ, İLK SERTİFİKALARINI VERDİ Gurme Turizmi kapsamında Gaziantep’e gelen Türkiye’nin en ünlü şeflerinden, Ömer Akman, Engin Yıldız, Fazlı Aydaç, Fevzi Ünlü, Hasan Gökay, Mustafa Dilikoğlu, Talat Koç ve Kemal Çamcıoğlu’na Gaziantep yemekleriyle ilgili aldıkları eğitimin ardından düzenlenen törenle Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan sertifikalarını verdi. Böylece Sahan Mutfak Akademisi, ilk kez düzenlenen ‘Gurme Turizmi’ kapsamındaki bir eğitimin ardından katılımcılara resmi sertifika vermiş oldu. Eğitimlerin önümüzdeki dönemlerde de süreceği kaydedildi .
Kaynak: İHA