Bakan Eroğlu, Önce Faydasını Anlattı Sonra Kestane Dağıttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Bursa’da kestane fidesi dikti.

Kestanenin faydalarını sıralayan Eroğlu, törenin sonunda kendisine ikram edilen kestane şekerini tepsisiyle birlikte alıp kadın ve çocuklara servis etti. Orman Genel Müdürlüğü tarafından Mudanya'ya bağlı Balabancık köyünde 100 bin kestane fidanının toprakla buluşturulduğu törene iki bakan birden katıldı.

Konuşmasında kestanenin faydalarını anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kestanenin beden ve zihindeki yorgunluğu giderdiğini söyledi.

Bakan Eroğlu şunları kaydetti: "Kestane vücuda kuvvet ve enerji verir. Yaraların iyileşmesini sağlar. Kandaki kolesterolü düşürür. Kan dolaşımını düzenler, varis ve basuru giderir. Mide ve karaciğere faydalıdır. İshali keser. B1, B2 ve C vitaminleri açısından zengindir. Yağ ve protein vardır. Potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve demir minerallerini de ihtiva etmektedir. Kestanenin faydaları saymakla bitmez."

"BİTKİLERDEN 1.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Türkiye'de orman alanlarını, vatandaşın gelir seviyesinin artması, ülkenin kalkınmasında lokomotif olması için kullanmaya başladıklarını anlatan Bakan Eroğlu, ormanlarda artık sadece çam ekilmediğinin altını çizdi. Artık ceviz, badem, kestane, ıhlamur ve her türlü gelir getirici ağaç dikildiğine işaret eden Bakan Eroğlu, “Odun dışı ürün dediğimiz, tıbbi aromatik bitkiler üretmeye de başladık. Adaçayından defne ve keçiboynuzuna kadar bütün bu ürünleri üretiyoruz. Geçen yılın sonunda 300 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ama bu yeterli değil. Üniversitelerimiz ve diğer kamu kurumları ile birlikte çalışarak Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi kurduk. Tıbba, ilaç ve kozmetik sanayine bu ürünleri hazırlayıp sunmak istiyoruz. Hedefimiz, 2015 yılının sonuna kadar 1.5 milyar dolarlık ihracat. Her ile bir ağacın sembolü yapacağız. Ama Bursa'ya bir ağaç yetmez. Ihlamur, kestane çınar ve erguvan olacak. Hayırlı olsun. bereketli olsun Bu yılki seferberlik bununla bitmiyor. İlerleyen yıllarda seferberlikler artarak devam edecektir. Bu kestanelerin dikimi ile 27 trilyon liranın buradaki köylülerimizin cebine girmesi hedefleniyor." şeklinde konuştu.

Törene katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, ‘Bu kestane ağaçlarını köylülere zimmetlense daha iyi olur’ teklifini değerlendiren Bakan Eroğlu, “Burada 40 haneye 41 kestane fidanı düşüyor. Bunları parsel ayıracağız. Kura çekip sahiplerini belirleyeceğiz. İlk üç yılında bakımı zordur. Bakımlarını da Orman İşletme Müdürlüğü yapacak. Sahibi belli olacak. Her hanenin 41 kestane ağacı teslim edilecek. Bunu sadece kestane için değil ceviz ve badem için yapacağız. Türkiye cevizin yüzde 60'ını ithal ediyor. Artık bu yasak. Türkiye 10 yıl sonra bunları ihraç ediyor hale gelecek.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de kestanenin Bursa'nın evladı olduğunu kaydetti.

Kestanenin anavatanına döndüğüne dikkat çeken Bakan Çelik şöyle devam etti: “Son zamanlarda ağzımızı tatlandıran kestane şekerinin, kestanesinin yurt dışından ve başka illerden geldiğini biliyor ve söylemiyorduk. İnşallah kestanenin ham maddesi de Bursa'dan olacak ve tüm dünya ve Türkiye'de Bursa markası olarak inşallah dağıtım ve ticareti yapılacak. 100 bin fidan 2013 yılında dikilecek. Bizim istediğimiz bu ağaçların bir sahibinin olması. Bunların köylülerimize zimmetlenmesi ve sahibinin belli olması önemlidir, diye düşünüyorum.”Konuşmaların ardından Bakanlar Eroğlu ve Çelik ile Bursa Valisi Şahabettin Harput kendi adlarını taşıyan kestane fidanlarını toprakla buluşturdu. Törenin sonunda davetlilere ikram edilen kestane şekerini eline alan Bakan Eroğlu, kadın ve çocukların bulunduğu alana giderek davetlilere kestane servisi yaptı .