Afganistan’ın Geleceği Bu Ay Sonunda Netleşecek

Amerika’nın Afganistan’daki işgalini önümüzdeki yıl sonlandıracak olamasından sonra bu ülke de görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) görevlilerinin (UNAMA) akıbetinin bu ay sonunda netlik kazanacağı belirtildi.

Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi Mart ayı dönem başkanlığını üstlenmesi vesilesi ile bir basın toplantısı düzenleyen bu ülkenin BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Afganistan ile ilgili olarak Konsey’in 19 Mart tarihinde yüksek düzeyli bir toplantı yapılacağını duyurdu. Chrukin, bu toplantının muhtemelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un başkanlık edeceğini de belirtti.

Churkin ayrıca Konsey’in diğer ülkelerini temsilcilerinin de yüksek düzeyde iştirak etmesinin beklendiğini söyledi.

UNAMA’nın (Afganistan’daki BM görevlilerinin kısaltılması) Afganistan’da barış gücü ile mi çalışacağı yoksa görevine son mu verileceğine dair tüm sorunların yanıtlarının 19 Mart’ta yapılacak yüksek düzeyli Güvenlik Konsey toplantısı sonunda netliğe kavuşacağı ifade edildi.Vitaly Churkin, Suriye konusunda da Golan tepelerindeki İsrail askeri varlığını da ‘‘son derece tehlikeli oyun’’ olarak niteledi. İsrail askerinin Golan tepelerinde bulunmaması gerektiğini belirten Churkin, ‘‘Bu oyunu her kim oynuyorsa bilmelidir ki; bu çok tehlikeli bir oyun!’’ diye uyarıda bulundu. Bir soru üzerine Churkin, Rusya’nın hiçbir zaman Suriye rejiminin sigortası olmadığını yeniledi. Suriye’deki sorunun çözümü konsunda tarafların diyalog yolunu seçmelerini savunduklarını aktaran Churkin, Amerika’nın muhaliflere yapacağı askeri teçhizat yardımının ise bu yoldaki çabayı sonuçsuz bırakacağını savundu. Rusya, Güvenlik Konseyi başkanlığını Güney Kore'den devraldı ve önümüzdeki ay için de Ruanda'ya devredecek.