''sağlıklı Çocuk İzlemi ve Aşılar'' Konferansı

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi tarafından ''Sağlıklı Çocuk İzlemi ve Aşılar'' konulu halka açık konferans düzenlendi.

Sanko'dan yapılan açıklamaya göre, Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Medeni Asma ve Dr. Çağatay Kabak, ''Sağlıklı Çocuk İzlemi ve Aşılar'' konulu sunum yaptı.

Dr. Çağatay Kabak, yaptığı konuşmada, doğum öncesi izlemelerin sağlıklı bebek dünyaya getirmek açısından önemli olduğunu belirtti.

Doğum sonrası ilk 48 saatteki izlemin ile ilgili bilgiler veren Dr. Kabak, şunları kaydetti:

''Ortopedik, göz, hemotolojik ve üriner sistem taramaları çok önemlidir. Anne sütünün yararlılığı ve emzirme, göbek bakımı, banyosu, giysileri, cilt temizliği, pişikler, idrar ve dışkı sıklığı, sigaranın etkileri, kundak-emzik kullanımı, fiziki inceleme, işitme taraması, fenilketonüri ve konjenital hipotiroidi taraması ve hepatit B aşısının gerekliliği konularında ailelerimize gerekli desteği vermeye çalışıyoruz.''

Dr. Medeni Asma ise aşılamanın, hastalık yapıcı etkileri azaltılan ya da değiştirilen mikroorganizmaların canlılara verilerek, kişide önemli bir problem oluşturmadan, doğal yollardan geçirilmiş enfeksiyon sonrası oluşan dirence benzer bir cevap sağlanabilmesi için yapılan uygulama olduğunu vurguladı.

Dr. Asma, aşılamanın kimi zaman hayat boyu koruma, kimi zaman ise kısmi koruma sağladığını, ancak kimi aşılamaların belirli aralıklarla tekrarlanmasıyla uzun süreli koruma sağlandığını anımsattı.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde ağızdan verilen çocuk felci aşısının bebeğin beslenmesine ara verilmesini gerektirmediğini vurgulayan Dr. Asma, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bebekler ağızdan verilen aşıları kusarak çıkartabilmektedirler. Eğer aşı verildikten 15 ile 20 dakika içinde kusma olmuşsa aşı tekrar edilmelidir. İkinci defa verilen aşı tekrar kusmaya yol açmışsa aşı ertesi gün tekrar verilmelidir. Bebeklik ve çocukluk çağında eş zamanlı aşılama rutin aşılama şeması içinde birçok hastalığın önlenmesinde önemli bir faktördür.''

Muhabir: Yusuf Atlıhan

Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
Kaynak: AA