Osman Can, Omü’de ‘anayasa’ Konferansı Verdi

AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Doç. Dr. Osman Can, “Şimdi Türkiye yeni bir anayasa arıyor.Bizim sözleşmemiz zaten var. 1921 Anayasası’nda ortaya çıkan sözleşme bizim temel aldığımız sözleşmedir” dedi.

Osman Can, Omü’de ‘anayasa’ Konferansı Verdi
OMÜ Düşünce ve Atılım Topluluğu tarafından düzenlenen, “Yeni Anayasa, Demokratik Hukuk Devleti” konulu konferans, İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Konferansa konuşmacı olarak Anayasa Mahkemesi Eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can davet edildi. Açılış konuşmasını Düşünce ve Atılım Topluluğu Başkanı İsmail Özdemir yaptı.

Daha sonra konuşmasına başlayan Doç. Dr. Osman Can, “Bugün anayasa günü, bugün toplumsal sözleşme günü. Anayasanın her konuyla ilgisi vardır. Bugün Türkiye yeni bir anayasa hazırlığı içerisindedir. Peki, yeni anayasa nedir? Yeni anayasa toplumun sözleşmesi demektir. Toplumun kanaat önderleri Ortak Akıl yürüterek bir sözleşme üzerinde hem fikir olursa bu yeni bir anayasayı işaret eder. Evet, Türkiye anayasasını arıyor. Ortada bir anayasa var fakat yeni anayasa aranıyor. Geçmişte yapılan bir anayasa var fakat bu anayasa toplumun sözleşmesi üzerine mi kurulu, ya da özgür iradeye mi bağlı bunu sorgulamak gerekir. Olması gereken demokratik iradeye bağlı bir anayasadır. Bu topraklar üzerinde iradeye bağlı bir çalışma varsa bu sözleşmeye delalet eder. Anayasa ile sözleşme arasındaki ilişki nedir peki? Anayasa aslında devlet teşkilatıdır. Hukuki bir metindir. Bir anayasa sözleşme üzerine kurulu değilse, bu bir anayasa mıdır? 1982 Anayasası’na baktığımızda ‘tamam bir sözleşme var’ diyebiliriz; fakat devletin organlarının tamamına yakını milletin iradesine bağlı değildir. 1982 Anayasası darbe anayasasıdır. Yetkilendirmeler bakımından yetersizdir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ama o egemenlik günümüz anayasasıyla işgal altındadır. Anayasaları kim tasarlıyorsa sonuç olarak o irade ortaya çıkar. Bunu bir fabrikaya benzetebiliriz. Ortada bir tasarı var ve siz bir taraftan hangi ürünü koyarsanız diğer taraftan onu takiben bir ürün çıkar. Bu topraklarda bugüne kadar 5 tane anayasa yapıldı. Bu sayı Amerika’da 1, Yunanistan’da 6, Fransa’da 18’dir. İlk anayasa çalışması Osmanlı döneminde yapıldı. Bu anayasada ortada bir sözleşme yoktu; fakat ayrımcılık da içermiyordu. 1921 Anayasası işgal döneminde toplumun kanaat önderlerine dayanarak yapıldı. Milletin iradesini ortaya koyarak yapıldı. 1924 Anayasası ise silah altında yapılan bir seçimin sonucudur. Ortada bir sözleşme yoktur. 1961 ve 1982 Anayasaları da ayrımcı söylemler içerir. Şimdi Türkiye yeni bir anayasa arıyor. Bizim sözleşmemiz zaten var. 1921 Anayasası’nda ortaya çıkan sözleşme bizim temel aldığımız sözleşmedir. Bize bir anayasa dayatılmamalı, toplumun ortak bir yapısı olarak ortaya çıkmalıdır” diye konuştu.

Konferans soru-cevap bölümünün ardından, Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın, Doç. Dr. Osman Can’a plaket takdimiyle sona erdi. Konferansa; Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın ardından Osman Can, Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın’ı ziyaret etti .
Kaynak: İHA