İştah MS’i etkileyebilir

Yale Üniversitesi araştırmacıları, açlığı kontrol eden nöronların, bağışıklık sistemindeki hücrelerin işleyişini de kontrol ederek enfeksiyon ve MS gibi otobağışıklık hastalıklarının gelişimine karşı bir savunma mekanizması oluşturduğunu belirledi.

İştah MS’i etkileyebilir
Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanlarının araştırması, merkezi sinir sisteminde yer alan ve açlığı kontrol eden nöronların, bağışıklık sistemindeki hücrelerin işleyişini de kontrol ederek enfeksiyon ve otobağışıklık hastalıklarının gelişimine karşı bir savunma mekanizması oluşturduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın amacı; artmakta olan otobağışıklık hastalıklarının nedenlerini incelemek. Vücudun otobağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan hastalık tipi olan otobağışıklık hastalıklarında, T hücreleri arasındaki etkileşimin etkili olabileceği belirlendi.

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi 'nde araştırmayı yürüten Tamas Horvath, “İştah açan AgRP nöronları, kronik olarak baskı altında tutulup iştahın azalmasına ve daha ince vücut ağırlığına neden olduğunda, T hücrelerinin ateşleme benzeri süreçler yoluyla otobağışıklık yanıtları vererek Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklara neden olabileceğini bulduk. Eğer bu mekanizmayı yeme alışkanlıkları ve yiyecek türleri yoluyla kontrol altına alabilirsek, otobağışıklık hastalıklarının tedavisi konusunda yeni yöntemler bulunmasına önayak olabiliriz” dedi.