Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erten Açıklaması

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, günümüzde hava ve uzay gücünün, askeri alanda belirleyici ve sonuç alıcı güç konumuna geldiğini belirtti.

Hava Harp Akademisi tarafından düzenlenen Uluslararası Hava ve Uzay Gücü Konferansı , Harp Akademileri Komutanlığı'nda başladı.

Konferansın açılışında konuşan Orgeneral Erten, Hava Harp Akademisi ve bağlı olduğu Harp Akademileri Komutanlığı'nın, yoğun planlama ve çalışmaları sonucunda ICAP'13'ün Türkiye'de ilk kez icra edildiğini hatırlattı.

Böylesine önemli bir konferansın birincisinde oturum başkanları ve konuşmacıların, alanında en seçkin uzmanlardan oluşması, konferansa 6 kıtadan ve 50'den fazla ülkeden katılım olmasının onur verdiğini dile getiren Erten, ICAP'ın bundan böyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın katkılarıyla bu konferanstan da elde edilecek sonuçlara göre belirlenecek aralıklarla 2-3 yılda bir planlanmasının düşünüldüğünü ifade etti.

ICAP'13'ün, bir çok disiplinden uzmanların bir araya gelerek tecrübelerini paylaşmaları, geleceğe ilişkin öngörülerini ortaya koymaları, karşılıklı etkileşimde bulunmaları ve işbirliği alanlarını tartışmaları maksadıyla icra edilen bir faaliyet olduğunu anlatan Erten, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Hava ve uzay gücünün kullanımı artan bir ivmeyle gelişirken, bazı sorunlarla karşılaşılması doğaldır. Teknolojinin hızla gelişmesi, uzayın kullanımının yaygınlaşması, bilgi odaklı yeni bir çağın başlaması, küreselleşen ve entegrasyonu artan dünyamızda güvenlik algılamalarının değişmesi, hava ve uzay gücünün kullanılması, geliştirilmesi ve geleceğinin şekillenmesi konularında bazı sorunları ve belirsizlikleri beraberinde getirmektedir.

Konferans süresince üzerinde ayrıntılarıyla duracağımız, düşüneceğimiz ve fikirlerini paylaşacağımız hava ve uzay gücünün bugünü, özel operasyonlarda kullanılan insansız uçuş sistemlerinin geleceğinin hava harbindeki yeri, hava ve uzay gücünün teknolojiyle etkileşimi, dönüşümü ve kullanımında konsept değişikliği konuları, söz konusu sorunları ve belirsizlikleri irdelemek, bizleri yeni ufuklara tanıştırmak üzere seçilmiştir. Bu konu da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bilimsel karargahı olarak faaliyet gösteren Harp Akademileri ve Hava Harp Akademisi tarafından bilinçli tercih edilmiştir.''

-''Hava ve uzay gücü, güvenlik alanında öncü olmaya devam edecek''-

Orgeneral Erten, günümüzde hava ve uzay gücünün, askeri alanda belirleyici ve sonuç alıcı güç konumuna geldiğini belirtti.

Hava Kuvvetleri'nin, doğasında var olan sürat, çeviklik, menzil ve elastikiyet özellikleriyle taktik, operatif ve stratejik seviyelerde etkiler oluşturabilecek yakından uzağa doğru tüm hedeflere aynı anda nüfus edebilecek harekat yelpazesinin tamamında çok çeşitli kullanım seçenekleri sunabilen bir yapıya sahip olduğunu anlatan Erten, şunları kaydetti:

''Geleceğe ilişkin bir değerlendirme yaptığımızda özellikle siber uzayın güvenliğinin sağlanması, kitle imha silahlarının yaygınlaşması ile terörist ve radikal gruplardan kaynaklanan tehditlerin ve yasa dışı suç örgütlerinin önlenmesi, doğal afetlerin verdiği zararların ortadan kaldırılması, denizde, karada ve havadaki enerji iletişim ve ulaşım yollarının güvenliğinin garanti altına alınması konularının gündemin ilk sıralarında yer aldığını görürüz.

Hava ve uzay gücü, sahip olduğu etkin, sürekli keşif ve gözetleme mimarisi, uzay ve siber uzay da dahil bir çok boyutta harekat icra edebilme özelliği, küresel ve stratejik ulaştırma ve erişim gücü, harekatı coğrafyadan ve koşullardan bağımsız, kesintisiz olarak icra edebilme kapasitesi, teknolojik gelişmelerin takip ve entegrasyonu konusundaki eşsiz uyum yeteneğiyle günümüzde ve gelecekte güvenlik alanının öncü ve belirleyici aktörü olmaya devam edecek.''

-''Hava ve uzay gücünü yönetenlerin üzerinde duracağı hususlar...''-

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erten, bu bakış açısıyla hava ve uzay gücünü yönetenlerin gelecekte üzerinde duracağı hususların, entegre ağ yetenekleriyle karar ve icra süreçlerini süratle gerçekleştirmek, yapay zeka ile yüksek düzeyde otomasyonu sağlamak, harekat ve ilgi alanının tümünü kesintisiz olarak izleyebilmek, hatta gerektiğinde anında müdahale edebilmek, elektromanyetik spektrumun seçilmiş alanlarında görünmez olmak, özel operasyonlarda kullanılacak konsept silah ve sistemleri edinmek olacağını söylemenin gerçekçi olacağını anlattı.

Orgeneral Erten, bu bağlamda Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile hayata geçirdikleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılayan Göktürk-2 gözlem uydusu, insansız hava aracı ''ANKA'', uzaktan atılabilen hassas güdümlü füze ve mühimmatlar, 5. nesil Milli Muharip Uçak Projesi ve Türk Hava Kuvvetleri'nin tüm temel fonksiyon alanlarının otomasyonlarını sağlayan Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi'nin geleceğin hava ve uzay gücü olma yolunda atılan önemli adımlar olduğunu söyledi.

Zaman ve şartlar değişse de hava ve uzay gücünün yeteneklerinin temelinde teknolojiye hakimiyet ve nitelikli insan gücü bulunduğunu vurgulayan Orgeneral Erten, konferansın ana başlıklarından ''İnsansız uçuş sistemlerinin geleceğin hava harplerine yönelik eğilimi'' konusunu anlamlı bulduğunu dile getirdi.

Hava ve uzay gücünün idame ve işletmesini sağlayan kaynakların daha etkin şekilde kullanılabilmesinin hava ve uzay gücünün en önemli uğraş alanlarından birini oluşturduğunu anlatan Erten, şöyle konuştu:

''Bu kapsamda lojistik ve diğer destekleme konseptlerimizin yenilenmesini, konuş-kuruluş felsefemizin tekrar değerlendirilmesini, ihtiyaç duyulan müşterek harekat ve uluslararası yetenek havuzlarının oluşturulmasını oldukça önemsiyorum. Diğer yandan hava ve uzay gücünün önümüzdeki dönemde kendisinden beklenen vazifeyi yerine getirebilmesi için diğer bir önemli konunun, uzay ve siber uzay alanı da dahil olmak üzere görev yaptığımız her alanda çağa uygun bilgi üretimi, komuta ve liderlik yeteneklerini geliştirmek olduğuna inanıyorum. Dünyanın değişik ülkelerinde yaşıyor olsak da ortak bir hava ve uzay gücü kültürünün ve bakış açısının önde gelen temsilcileriyiz. Bizleri bir araya getiren bu önemli konferansta edineceğimiz bilgi ve tecrübe paylaşımına büyük değer veriyorum.''

Orgeneral Mehmet Erten, konferansın yüce önder Atatürk'ün ''İstikbal göklerdedir'' vizyonuna ulaşma yolunda önemli bir adım olduğuna, konferans esnasında pekiştirilecek dostlukların ise Atatürk'ün ''Yurtta barış, dünyada barış'' idealinin gerçekleşmesine ve dolayısıyla dünya barışına hizmet edeceğine inandığını söyledi.

Muhabir: Çiğdem Pala

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
Kaynak: AA