Günde Birkaç Sigara Bile Akciger ve Kalp Hastalıklarını Arttırıyor

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1 milyar 300 milyon düzenli sigara içicisi mevcut.

Türkiye'de ise sigara içme oranları erkeklerde yüzde 60, kadınlarda yüzde 15. 17 milyon sigara içenin yıllık tütün tüketimi ise 5,5 milyar paket civarında. Sigarının zararları, saymakla bitmiyor. Tütün dumanında bulunan 4 binden fazla kimyevi maddeden 80'den fazlasının, kanser yapıcı özelliğe sahip olduğu belirtiliyor. Akciğerden kalbe kadar birçok hastalığa yol açan sigara, Türkiye'de her yıl ortalama 100 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep oluyor.Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Cengiz Şen, sigara kullanıcılarında en çok görülen hastalıklardan birinin akciğer kanseri olduğunu söyledi.

Buna yakalanan her 10 kişiden dokuzunun sigara içtiğini vurgulayan Şen, yüzde 60-80’ine ancak ileri evrede teşhis koyulabildiğini kaydetti.

Sigara kullanıcılarında görülen bir diğer hastalığın ise kronik bronşit olduğunu belirten Uzm. Dr. Şen, "Günümüzde en ölümcül dördüncü hastalık olan kronik bronşitin yüzde 90 sebebi sigaradır. Koroner kalp hastalığından ölümlerin yüzde 10 ile 30’undan da sigara sorumludur. Günde bir ile dört tane sigara içimi ve hattâ sigara dumanına maruz kalınmasının, kalp ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskini arttırdığı bilinmektedir. Ayrıca hamilelikte sigaranın bebeğe zararlı olduğu kanıtlanmıştır." diye konuştu.

Fizyolojik, psikolojik ve sosyal olmak üzere üç çeşit sigara bağımlılığı olduğunu anlatan Cengiz Şen, bırakmak isteyenlere şu önerilerde bulundu: "Bırakmak için bir gün belirleyin. Aile ve iş çevrenizdeki kişilere, sigarayı bırakacağınızı söyleyip destek isteyin. Fazla zaman geçirdiğiniz yerlerde (araba ve ev gibi) sigara içmeyin. Nikotin eksikliğine bağlı ortaya çıkabilecek sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü gibi yakınmalara hazırlık yapın. Birkaç hafta içinde bu şikayetler oldukça azalacaktır. Sigara içimini tetikleyebilecek stresli durumlar, alkol kullanımı veya arkadaş çevresi gibi faktörlere karşı hazırlıklı olun. Düzenli egzersiz yapın. 'Bir sigaradan bir şey olmaz.' demeyin. Bırakma sürecinde içeceğiniz bir sigara bile başarısızlığa yol açabilir. Stresle mücadele için sağlıklı yöntemler bulun. Canınız çok fazla sigara istediğinde, hemen yapacak bir şeyler bulun. Örneğin bir arkadaşınızı arayın, yürüyüşe çıkın, yemek yapın. Bırakma sürecinde bir kez başarısız olsanız bile yeni denemelerde şansınızın artacağını unutmayın. Profesyonel kurumların yardımına başvurun. "