Gülgün Feyman’dan Diksiyon Dersi

Ünlü Haber Spikeri Gülgün Feyman, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Kariyer Planlama ve Mezunlarla İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen "Güzel Konuşma ve Diksiyon" konulu söyleşide öğrencilerle bir araya geldi.

Gülgün Feyman’dan Diksiyon Dersi
MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’nda düzenlenen söyleşiye öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Ünlü spiker Gülgün Feyman, Türkçe’nin önemini anlatarak “Anadilimizi en iyi ve en güzel şekilde konuşmakla yükümlüyüz. Bizim vatanımız da bir tane, dilimiz de bir tane. Türkçe’ye kimsenin zarar vermesine izin vermemeliyiz” dedi

Konuşması alkışlarla kesilen Gülgün Feyman, Türkçe’ye "yabancı hayranlığı" nedeniyle katılan yabancı kelimelerle ilgili bilgi verdi. Feyman, Türkçe’nin yapısına uygun olmayan kelimeleri örnekleriyle anlatarak şunları söyledi: "Türkçe'ye aykırı olan sözcükleri mümkün olduğunca kullanmamalıyız. Toplumda yabancıya merak hiçbir zaman geçmedi. Yabancı sözcükler Türkçe’nin göbeğine oturdu. Üniversitelerde dilin ses yapısı öğretilmiyor. Divan Edebiyatı'nın en ağır metinleri önümüze getiriliyor ve o metinleri günümüz Türkçesi ile yazılması isteniyor. Türkçe'de 6 bin Arapça sözcük, 379 bin Farsça, 5 bin Fransızca sözcük var.”

Öğrencilerden tartışırken bile güzel sözcükler kullanmalarını isteyen Feyman, sözlerini şöyle tamamladı: “Güzel söz söylemeyi kendinize yakıştırın. Sözcüklerin gücüne asılın. Ben tartışırken bile gülümserim. Tartışırken bile güzel sözcükler kullanırım. Tartışırken, eşek, köpek, öküz gibi ifadeler kullanılıyor fakat köpek ne kadar güzel bir hayvandır. Benim evimde dört köpeğim var. Her zaman güzel sözle, sakin sakin tartışmayı deneyin.”
Kaynak: İHA