BM'den Myanmar için insani kriz uyarısı

Birleşmiş Milletler, Mayanmar'da yerlerinden edilen Müslümanlar için yaklaşan muson yağmurlarını da dikkate alarak, bölgede insani kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu.

BM'den Myanmar için insani kriz uyarısı
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü John Ging, Myanmar ve Filipinler'i içeren 4 günlük ziyaretinin ardından New York'ta gazetecilere açıklama yaptı.

Myanmar'ın Arakan bölgesinde yerlerinden edilen 125 binden fazla Müslüman için acil yardıma ihtiyaç olduğunu belirten Ging, mayıs ayında muson yağmurlarının başlayacağını belirterek, ''Şiddet olayları nedeniyle yerlerinden edilen on binlerce insanı, muson yağmurlarının başlamasıyla yeni bir trajedi bekliyor. Bu trajediyi önlemek için bir an önce harekete geçmeliyiz. Yerlerinden edilmiş kişilerin yerleştirildiği kampların bir çoğu her yıl su altında kalan alçak bölgelerde'' dedi.

Myanmar Hükümeti temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerde yerlerinden edilen kişilere yeni alanlar verilmesini, dolaşım özgürlüğü ve farklı etnik grupların birlikte yaşayabileceği ortamın sağlanması ihtiyacından söz ettiğine değinen Ging, bu ülke hükümetinden, uluslararası yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını da istediğini vurguladı.

Ging, bölgede yardım dağıtımı yapmak isteyen kuruluşlara ve gönüllülere yönelik tehditler olduğunu da dile getirdi.

Myanmar Hükümeti'nden, yardım önerisinde bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı ile de işbirliği yapmasını talep ettiklerini belirten Ging, İİT'nin ayrım gözetmeden ihtiyaç sahibi herkese yardım ulaştırma sözü verdiğini hatırlattı.

John Ging, bölgedeki çatışmalara da değinerek, geçen yıl Ağustos ayındaki ziyaretinden bu yana sorunun çözümü için herhangi bir ilerleme sağlanamadığını da ifade etti.

Ging, şiddet ve anlaşmazlıkların çözümü açısından bağımsız bir inceleme ve suçluların soruşturulmasının hayati önemde olduğunu kaydetti.



Kaynak: AA