Ayla Akat, Yüksek Gerilim Trafoları İle İlgili Soru Önergesi Verdi

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, yüksek gerilim trafolarında sıkça yaşanan kazalar ve bu kazaların önlenmesi için yapılan çalışmalar konusunda Meclis'e soru önergesi verdi.

Geçtiğimiz hafta Batman'da, kapıları açık olan yüksek gerilim trafosunda elektrik akımı sebebiyle bir kişinin hayatını kaybettiğini, başka bir kişinin ağır yaralandığını hatırlatan Ayla Akat, Siirt Çevre Yolu üzerindeki trafonun kapısının 6 aydan beri açık olduğunun iddia edildiğini belirtti.

Yüksek gerilim trafolarının önündeki ihmallerden ötürü daha önce de pek çok ölüm olayının yaşandığına dikkat çeken Ayla Akat, “Batman’da Hasan Obay adlı lise öğrencisi genç bu sebeple hayatını kaybetmiştir. Geçen hafta yaşanan olay bu ihmaller Sonucu yaşam hakkının gasp edilmesinin en Son örneği olmuştur.” dedi.

Ayla Akat, trafolarla ilgili verdiği soru önergesinde aşağıdaki soruların, İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından, Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi:"Batman'da yüksek gerilim trafosundaki elektrik akımı sebebiyle yaşanan yaralanma ve ölüm olayının soruşturulması için adli süreç başlatılmış mıdır? Bugüne kadar kaç kişi yüksek gerilim trafolarındaki elektrik akımına kapılarak yaralanmış ya da hayatını kaybetmiştir? Yüksek gerilim trafolarındaki ihmal Sonucu yaşanan ölüm ya da yaralanma olaylarıyla ilgili, resmi makamlar tarafından bugüne dek kaç soruşturma başlatılmıştır? Kaç dava açılmış, bu davalar Sonucu kaç kişi ceza almıştır? Yüksek gerilim trafolarıyla ilgili sıkça yaşanan bu ihmalkarlığın önlenmesi için bir çalışma başlatılmış mıdır? Elektrik akımlarının yoğun olduğu ve insan yaşamını tehdit ettiği düzeneklerde gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı kim tarafından denetlenmektedir? Bu denetimler hangi sıklıkla uygulanmaktadır?"