Japon Mahkemesi, Seçim Sonucunu İptal Etti

Japonya'nın güneyinde bulunan Hiroşima'daki yüksek mahkeme, 16 Aralık'ta erken genel seçimlerinin sonuçlarını üç bölgede iptal etti.

Japonya Seçim Komisyonu, mahkeme kararına itiraz etmeye hazırlanırken hükümet ise kararı gözden geçirip gerekli adımı atacaklarını açıkladı.

Hiroşima Yüksek Mahkemesi, Okayama'nın ikinci seçim bölgesinden çıkan sonucun anayasaya aykırı olduğuna hükmederek seçimleri iptal etti. Seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Başyargıç Noriyoshi Katano, meclisin oy ağırlıklarına ilişkin sorunu gözardı etmekle suçlayarak, "Anayasa Mahkemesi'nin 2009'daki seçimleriyle ilgili kararının ardından seçimlere kadar 634 gün vardı. Bu zaman, sorunu düzeltmek için yeterdi." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi, Mart 2011'de verdiği kararda 2009 seçim sonucunun "anayasaya aykırı durumda" olduğuna karar vermişti. Seçim sonuçlarına ilişkin dava açan avukat Shintaro Kagawa, Okayama'daki kararın "tarihi" olduğuna dikkat çekti.Yüksek Mahkeme, Hiroşima'daki birinci ve ikinci seçim bölgesindeki sonuçları da anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesine karşılık seçimlerin yenilenmesini istemedi. Buna karşın hükümetin yedi ay içerisinde davacıların endişelerini gidermesini istedi. Mahkeme, seçimlerinde herkesin bir oy vermesine karşılık sonuçları belirlemesindeki ağırlıklarının farklı olduğuna dikkat çekti. HÜKÜMET ADIM ATACAK
Mahkemenin bu kararına karşılık, Seçim Komisyonu'nun temyize gitmesi bekleniyor. Temyiz adımı nedeniyle şimdilik hiçbir vekilin koltuğundan olması beklenmiyor. Ayrıca uzmanlar, 16 Aralık seçimlerinden büyük bir zaferle çıkan Şinzo Abe'nin de mahkeme kararından etkilenmeyeceğini belirtti.

Hiroşima'daki kararın yanı sıra Matsue Mahkemesi, Tokyo ve Osaka Yüksek Mahkemesi, Fukuoka Yüksek Mahkemesi'nin Naha ve Miyazaki şubeleri de 16 Aralık seçim sonuçlarının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Ancak bu mahkemeler, seçim sonuçlarını iptal etmedi. Bu kararların Anayasa Mahkemesi'nin önüne geleceği, bu mahkemenin son kararı vermesi bekleniyor. Bu kararın ise yıl sonuna doğru çıkacağı kaydedildi.Hükümet de mahkemelerin kararını gözden geçirip adım atacaklarını açıkladı.

Başbakan Şinzo Abe, Hiroşima Mahkemesi'nin kararı ardından yaptığı ilk açıklamada, "Kararı inceleyip uygun bir şekilde harekete geçeriz." yorumunda bulundu. Hükümet sözcüsü Yoshihide Suga da, "Mahkemenin kararını kabul ediyoruz. Ayrıntılı kararı inceledikten sonra adım atacağız." dedi.

KIRSAL KESİM SÖZ SAHİBİ DURUMDA
Japonya'da halkın yüzde 78'i şehirlerde, yüzde 22'si ise kırsal kesimde yaşıyor. Bu büyük farka rağmen seçim sisteminde kırsal kesimin daha büyük bir ağırlığı bulunuyor. Aktivistler, ülke içinde son on yıllarda yaşanan demografik değişimin, seçim sistemine yansımadığını, seçim bölgelerinin tekrar çizilmesi gerektiğini savunuyordu. Ayrıca kırsal kesimin bu ağırlığının, Anayasa'daki oy eşitliği prensibini de çiğnediğini savunuyordu. Anayasa Mahkemesi, 2011 Mart tarihinde verdiği kararla bu sistemin değişmesi gerektiğini işaret etmiş ancak siyasiler harekete geçmemişti. İktidardaki Liberal Demokratların da oy ağırlığının büyük bir kısmının kırsal kesimden gelmesinden dolayı sistemi değiştirmeye sıcak bakmayacağı yorumları yapılıyor.