'Rumların Yaşadığı Ekonomik Krizin Nedeni Kara Para Aklama Merkezi Olmasıdır'

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs'ın içerisinde bulunduğu bu ekonomik krizin kara para aklama merkezi olmasından kaynaklandığını söyledi.

Ersin Tatar, son kararların arkasında sadece Güney Kıbrıs’a yapılacak kurtarma paketinin değil, aynı zamanda Rusya’dan veya diğer ülkelerden gelecek kara paraların aklanması olayına son verilmek isteğinin de yattığını söyledi.

Rum tarafındaki bankalarda vatandaşların sahip olduğu mevduatların önemli bir kısmına el konma kararının alınmasının bir ilk olduğunu ifade eden Tatar, bunun Avrupa Birliği içerisindeki diğer ülkelerde de büyük tedirginlik yarattığını kaydetti.

Tatar Güney Kıbrıs’taki kurumlar vergisi oranının Avrupa’nın en düşüğü olan Malta seviyesine artırıldığını, bankalarda çalışan en az 3 bin kişinin de işsiz kalacağını belirtti.

Tatar, Güney Kıbrıs ekonomisinin yüzde 10 daralacağı düşüncesinde olduğunu da açıkladı.

Rum tarafının Rusya ile olan siyasi ve ekonomik iş birliğine de değinen Tatar şunları söyledi: “Herkes boyuna göre hareket etmeli. Rum yönetimi hırsları nedeniyle büyük bir tokat yemiştir ve halkını da mağdur etmiştir. Bankalar açıldıktan sonra neler yaşanacağını açıkçası merak ediyorum. Güney Kıbrıs’ın dışarı para aktarmayı yasakladığını, yaşanan güven bunalımı nedeniyle tüm işlemlerin izne bağlı olacağını öğrendim. Ayrıca Rumlar ile Ruslar çok ciddi siyasi ve ekonomik ilişkiler içindedirler. Güney Kıbrıs’ın, Rusya’daki yatırımlarına Ruslar tarafından el konma ihtimali de vardır. "