İstanbul Akvaryum “Atık” İddialarını Yalanladı

Florya'da bulunan İstanbul Akvaryum'daki deniz canlılarına ait atıkların denize dökülmesi nedeniyle bölgedeki martı sayısının arttığı ve uçakların güvenliğini tehlikeye düşürdüğü iddiaları yalanlandı.

İstanbul Akvaryum Genel Koordinatörü Dilek Çapanoğlu, “İddia edilen tehlikeler ile ilgili olarak İstanbul Akvaryum kuş yoğunluğunun artışına hiçbir şekilde sebep gösterilemez” dedi.

Florya'da 2011 yılında hizmete giren ve 15 bin çeşit kara ve deniz canlısını içinde barındıran dev akvaryum ilginç bir iddiayla gündeme geldi. İddiaya göre, akvaryumdaki balık ve diğer deniz canlılarına ait atıkların denize dökülmesi nedeniyle bölgedeki martı sayısı artınca uçakların güvenliği tehlikeye girdi. Söz konusu iddialara ilişkin İstanbul Akvaryum bugün basın toplantısı düzenledi.

Açıklama yapan İstanbul Akvaryum Genel Koordinatörü Dilek Çapanoğlu, “Atatürk Hava Limanını kullanan uçakların iniş güzergahında yer alan İstanbul Akvaryum'un sistem suyu ve yem atıklarının Marmara Denizine döküldüğü iddia edildi. Bu atıkların deniz üzerinde kuş yoğunluğunu artırdığı ve bu yoğunluğun da uçaklar için ciddi bir tehlike oluşturduğu iddia edildi. Yine aynı haberde yakın geçmişte kuşların uçak motorlarına verdiği zarar ve yaşanan vakaların sayısının arttığı bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı. Haberde yer alan risk ile ilgili çizilen tabloda İstanbul Akvaryum zan altında bırakıldı. Bu haber yapılıyorken ne kurum olarak bizden ne de bu konuda çözüm ortaklığımızı yürüten ajansımızdan herhangi bir bilgi talep edilmedi” dedi.

"HABERLE İLGİLİ HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTIK"

Çapanoğlu, yayınlanan haberle ilgili hukuki süreci başlattıklarını belirterek, “Bugün yine aynı yayın organında konunun devamı niteliğinde bir haberin yer almasının görüyoruz” diye konuştu.

İstanbul Akvaryum’un toplam su hacminin 7 bin metreküp olduğunu ifade eden Çapanoğlu şunları söyledi; “Mevcut akvaryum sistem suyunun yüzde 90 ‘ı geri kazanım sistemine gönderilerek filtrasyondan geçirilerek akvaryuma geri kazandırılmaktadır. Geri kalan yüzde 10’luk kısım ise İSKİ kanalı kullanılarak ilgili atık su havzasına aktarılmaktadır. Son teknoloji ile dizayn edilmiş olan İstanbul akvaryum çevreci bilinci nedeni ile sistem suyunun yüzde 90’ını geri kazananım ünitelerinden geçirerek akvaryum sularının devamlılığını sağlamakta olup, Marmara Denizi ile arasında hiçbir teknik bağlantı bulunmamaktadır. Bir metreküp su bile Marmara Denizine deşarj edilmemektedir. Dolayısıyla iddia edilen tehlikeler ile ilgili olarak İstanbul Akvaryum kuş yoğunluğunun artışına hiçbir şekilde sebep gösterilemez.” Avukat Zeynel Öztürk ise, “Biz yayın yapan kuruluşa dün gerekli düzeltmeyi yayınlaması için gerekli ihbarı çektik. Yalnız yapılan düzeltme bizim istediğimiz şekilde değildi. Bizim onlara çektiğimiz ihbarname ile istiyoruz. Eğer bunu verdiğimiz sürede yaparlarsa sorun kendiliğinden çözülmüş olacaktır, yapılmazsa da gerekli bütün hukuksal haklarımızı kullanacağız” dedi.

Kaynak: İHA