Uzmanlar, Seçime Hazırlanan Mali'de Savaş Tehlikesine Dikkat Çekiyor

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde(HKÜ) 1.Afrika Konferansı düzenlendi.

Uzmanlar, Seçime Hazırlanan Mali'de Savaş Tehlikesine Dikkat Çekiyor
' 'Fransa'nın Mali'ye Askeri Müdahalesi ve Siyasi Çözümler'' konularının yer aldığı konferansta Mali’ye yapılan askeri müdahalenin tüm boyutları masaya yatırıldı. Gana, Güney Sudan ve Nijerya Büyükelçilerinin yer aldığı konferansta, Mali nüfusunun yüzde 80’inin açlıkla ve göçle yok olduğu belirtilirken Temmuz ayı içerisinde yapılacak olan seçilerin demokratik bir ortamda gerçekleşmesi gerektiğini aksi taktirde büyük bir savaşın yaşanabileceğine dikkat çekildi. Türkiye'de Afrika ile ilgili düzenlenen ilk konferansa Güney Sudan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi John Gai Yoh, Gana Türkiye Büyükelçisi Alhaji İbrahim Abbas, Nijerya Türkiye Büyükelçisi Edward Sarki, HKÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve HKÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Edibe Sözen ve Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya katıldı.

"MALİ NÜFUSUNUN YÜZDE 80’İ KITLIK İÇERİSİNDE"

Temmuz ayı içerisinde Mali’de yapılacak seçim sonuçlarının kabul edilmemesi halinde savaşın tekrar patlak verebileceğini belirten Gana Türkiye Büyükelçisi Alhaji İbrahim Abbas, adil bir seçimin şart olduğunu dile getirdi. Gana Büyükelçisi Abbas, Mali’de iki gruba ayrılan insanların bir kısmının askeriye savunmakla beraber aynı zamanda askerin iktidarda kalması ile birlikte seçimlerin adil ve özgür bir biçimde yapılamayacağını açıkladı.

Abbas, “Mali vatandaşı olan 170 bin kişi şu anda Mali'de olmadığı için, onların tekrar ülkeye çağırılıp seçimlere katılmalarını sağlamak gerekiyor. Mali’de Temmuz ayında yapılacak seçim sonuçları kabul edilmez ise ne yazık ki bir savaş başlayacaktır. Bu yüzden adil bir seçim şarttır. Bu sürecin adil bir şekilde yürümesi için Türkiye’nin de bizi desteklediğini biliyoruz. Ne yazık ki Mali nüfusunun yüzde 80’i kıtlık içerisinde. Yemek bulamadıkları için başka bir yere göç ediyorlar. Mali’deki saldırıları ve açlığı göz önünde bulundurarak seçimleri güzel bir şekilde organize etmeliyiz. Bunun için de Temmuz ayına kadar zamanımız var.” dedi.

Abbas, Mali’nin liderlerinin ve vatandaşlarının istemediği sürece Mali’ye demokrasinin gelmesinin mümkün olamayacağını dile getirdi. Güney Sudan Büyükelçisi John Gai Yoh, Afrika’da yaşanan krizlerin başlıca nedenleri arasında asker gösteriliyorsa öncelikle Afrika halkının güvenliği ve demokrasinin ön plana tutulması gerektiğinin altını çizdi. John Gai Yoh, "2012 Kasım ayında ne yazık ki Mali’deki demokrasiyi askeriye üstlendi. Mali’deki gerçek problemlerin ekonomik krizden mi yoksa başka nedenlerden kaynaklanan bir problemlerden olduğu tartışılıyor." diye konuştu.

Nijerya Büyükelçisi Edward Sarki ise Mali’de yaşanan yoksulluğun çok ciddi bir sorun oluşturduğunu yaşanan olayların arkasında ekonomik, tarihsel, siyasal bir boyutun olduğunu vurguladı. Sarki, "Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (EKOWAS) Yapılacak seçimler Mali’nin bağımsızlığını koruması ve Afrika’nın birliğini koruma adına önemli bir süreç. Mali süreci ile ilgili Nijerya’nın yaklaşımı, EKOWAS’ın barış planının tüm hatları ile uygulanması, böylece Mali’de anayasal düzenin yeniden inşa edilmesi ve demokrasinin bu ülkeye yeniden yerleştirilmesi şeklindedir." ifadelerine yer verdi. AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözen de Afrika'nın demokratikleşmesinin, her bir ülkenin kendini yeniden inşasına bağlı olduğunu dile getirdi. Sözen, Avrupa'nın dünyaya hediye ettiği bir demokrasi anlayışının var olduğunu, Avrupa'nın bu anlamda kendisini bir üstünlük sağlamış olarak gördüğünü vurgulayarak, şimdi Afrika'nın dünyaya bir hediye vermesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Türkiye’nin rolünün dünyada arttığını dile getiren HKÜ Rektörü İbrahim Özdemir, Türkiye’nin bölgedeki rolünü kendilerinin de eğitimle geliştirmek istediklerini açıkladı.