Tosya Yaren Meclisi Kastamonu’da Yakıldı

Tosya Ahi ve Yaren Dostları Derneği Tosya Yaren Meclisi, Kastamonu Tosyalılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (TOSYALI-DER)’in konuğu olarak Kastamonu’ya geldi.

Tosya Yaren Meclisi Kastamonu’da Yakıldı
Uzun zamandır başarılı çalışmaları ile Tosya kültürüne farklı bir ivme kazandıran Tosya Ahi ve Yaren Dostları Derneği Tosya Yaren Meclisi üyeleri, bu sefer Ocağı Cumartesi akşamı TOSYALI-DER Kazasker Mustafa İzzet Efendi Meşveret Meclisinde yaktı.

Çok sayıda davetlinin katıldığı Tosya Yaren Meclisinde, misafirler hoşça vakit geçirerek, canlı müzik dinledi. Misafirler saat 20.00’da Yarene selamlama ile alındı. Çay ikramının ardından dönem Başağaları Recep Çakmak ve İsmail Akar tarafından misafirlere Yaren ve Yarenlik hakkında bilgi verildi.

Amaçlarının gelenek ve göreneklerini, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerleri yeni kuşaklara yaşayarak aktarmak olduğunu belirten Başağalar, “Yarenliği ilçe dışından da yakından takip eden gönüldaşlarımız var. Bu akşamki misafirlerimiz yine buna bir örnek. İnşallah ileriki dönemlerde bizden başka il ve ilçelerde de yaren dernekleri kurulur, bir federasyon oluştururuz. Sizleri bu güzel mekanda ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dediler.

Orta oyunları ve folklor gösterileri ve Erol Sevdi-Fatih Tabakoğlu ikilisinin ve Kastamonulu misafirlerin canlı müzik sunumları eşliğinde misafirler hoşça vakit geçirdiler. Davetlilerin orta oyunları ile folklor gösterilerine misafirlerde katıldı ve eskiden yarenlermiş görüntüsü verdiler. Ayrıca yarenler, çeşitli misket oyunları ve sepetçi oyunlarını da sergileyerek, büyük alkış topladı.

Yemek ikramının ardından Kastamonulu esnaf misafirlerden en yaşlı olan misafire söz verildi.

Misafir, “İlk defa Yaren Meclisine katılıyorum ve çok beğendim. Yarenlerin candan tutum ve davranışları, içlerinden gelerek hizmet etmeleri çok güzel. Biz Tosya’yı hep ilkleri başaran yer olarak görüyoruz. Tosya yine bir ilki başarmış. Mekan çok güzel ve huzur verici. Gençlerimizin böyle meclislere katılmaları çok önemli. Kahve ve internet köşelerinde vakit geçirmek yerine bu meclise devam eden Tosyalı genç yarenağaları bilhassa tebrik ediyorum” dedi.

Davetliler gece 01.30’da meclisten Cezayir Marşı eşliğinde uğurlandı .
Kaynak: İHA