Devlet Başkanı Karzai, Taliban İle Olası Barış Müzakereleri İçin Katar'a Gidiyor

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin Taliban ile olası barış müzakerelerinde bulunmak ve Taliban'ın bu ülkede temsilcilik açmasını görüşmek üzere yakında Katar'a gideceği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Eymel Feyzi, Karzai'nin Katar Emiri'nin resmi davetlisi olarak bu ülkeye gideceğini ve barış müzakerelerinin yanı sıra iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için atılacak adımların konuşulacağını anlattı.

Taliban'ın Katar'da siyasi büro açması, bundan üç ay önce İngiltere, Afganistan ve Pakistan üçlü görüşmeleri sırasında karara bağlanmış, ardından Karzai, talimat vererek Katar ile bağlantıya geçilmesini istemişti.

Karzai'nin Doha ziyareti, ABD'yi Kabil hükumetini devre dışı bırakarak Taliban ile doğrudan ve gizlice görüşmekle suçlamasının hemen ardından gelmesi dikkati çekiyor. Karzai'nin "gizli görüşme" iddiasını hem ABD hem de Taliban reddetmişti.

Afgan liderinin, Taliban'ın Katar'da temsilcilik açmasına sıcak bakmasına ve doğrudan görüşmelere geçilmesini istemesine rağmen, Taliban bu konuda son sözünü söylemiş değil. Taliban yönetimi uzun süredir, ABD'nin kuklası olmakla suçladığı Hamid Karzai ve onun idaresindeki hükumet üyeleriyle görüşme masasına oturmayı kabul etmiyor.

-Taliban ile barışın önündeki engeller

Tarafların barış masasına oturması halinde, müzakereler Yüksek Barış Konseyi tarafından yürütülecek. Kalıcı barışın tesisinin önünde ise birtakım engeller bulunuyor. Bunların en başında, Afgan hükumeti ve uluslararası kamuoyunun Taliban'a El Kaide ile arasına mesafe koymasını ve bu oluşumu bir terör örgütü olarak ilan etmesini istemesi geliyor. Taliban ise El Kaide ve Hakkani gibi örgütlerle çok yakın ilişki içerisinde ve bu talebi reddediyor.

Bir diğer konu ise hükumetle masaya oturmak isteyen bazı ılımlı isimlerin Taliban'ın şahin kanadı tarafından yakalanıp işkence edilerek öldürülmesi, barış isteyenlere gözdağı veriyor. Son olarak Kabil hükumetiyle anlaşmaya kararlı 18 kişi, işkence gördükten sonra öldürülmüştü.

Öte yandan bir Afgan televizyonunda canlı yayımlanan programa katılan Cumhurbaşkanlığı sözcücü Eymel Feyzi, "Barış görüşmeleri bazı dış güçler tarafından sabote ediliyor ve edilmeye de devam edecek" sözleriyle isim vermeden Pakistan'ı Afganistan'daki istikrarsızlığın kaynağı olarak göstermişti.

Afgan siyasetçiler, Taliban'ın Pakistan'dan destek aldığı ve Taliban'ı barış masasına oturtabilecek yegane gücün İslamabad olduğu görüşünde.

Taliban ile görüşmeleri ABD'nin de desteklemesi, Afgan hükumetinin elini güçlendirse de halkın büyük çoğunluğu, 2014'te yabancı askerlerin ülkeden çekilmesinin ardından Taliban'ın eski gücüne kavuşup hakimiyeti sağlamasından endişe ediyor.

Muhabir: Mustafa Bağ

Yayıncı: Şermin Coşkun
Kaynak: AA