Bozdağ ve Bahçeli, Vatandaşlara Mesir Macunu Saçtı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 473. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde vatandaşlara mesir macunu saçtı.

Saçımdan önce Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile milletvekilleri ve diğer protokol üyeleriyle Valilik önünden halka mesir saçılan Sultan Camisi'ne kadar düzenlenen kortej yürüyüşüne katıldı.

Kortej yürüyüşü sırasında, atılan sloganlar ve izdiham nedeniyle protokol ikiye bölündü. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, AK Parti milletvekilleri ve Vali Halil İbrahim Daşöz’ün bulunduğu grup önden, MHP Genel Bahçeli, MHP milletvekilleri ve Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün bulunduğu grup ise Sultan Camii’ne kadar arkadan yürüdü. Törende, şehzadelik dönemlerini Manisa'da geçiren Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandıran oyuncular, temsil ettikleri padişahların yaşamlarını anlattı. Canlandırmada, Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ı canlandıran oyuncu Demet Evgar, Emre Karayel'in canlandırdığı mesir macununun mucidi Merkez Efendi'yi huzuruna kabul etti ve kendisine şifa kaynağı olan mesirin beratını verdi. Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın kendisine şifa olan mesir macununun Sultan Camii kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurduğu, ''İsterim ki dünya var oldukça her senenin Nevruz gününde bu hastalara şifa, dertlere çare olması için macundan bolca karıla ve ahaliye saçıla'' sözleriyle başladı.

Merkez Efendi'yi canlandıran Karayel, platformdan ilk mesir macunlarını bu sözlerin ardından Bekir Bozdağ, Devlet Bahçeli, Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve protokol üyeleriyle saçtı. Daha önce dualarla karılan ve paketlenen 5 ton mesir macunu, Hafsa Sultan'ın buyruğu üzerine 473. kez Sultan Camii'nin kubbe ve minareleri ile Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarından halka saçıldı. Bu arada MHP Genel Başkanı Bahçeli, kendisine verilen mesir macunlarını cami avlusundaki oyuncular ve vatandaşlarla paylaştı. Mesir saçımı sırasında zaman zaman izdiham yaşandı. Bir vatandaş, polise yumruk attı. Vatandaş güvenlik güçleri tarafından, tören alınarak karakola götürüldü. İzdiham nedeniyle ezilme tehlikesi geçirenler oldu. Rahatsızlaşan vatandaşlara sağlık ekibi müdahale etti. MESİRİN TARİHÇESİManisa'da 473 yıldır şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle: ''Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yıl nevruzun kutlandığı 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önünde toplanır. Böylece Manisa Mesir Macunu Festivali doğar.'' Mesir macununun yapımında zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu kullanılıyor .