Kayın Mantarı Köylüye Umut Oldu

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, kayın mantarı üretimi köylülere umut oldu.

Kayın Mantarı Köylüye Umut Oldu
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından desteklenen samandan kaynaklı kayın mantarı üretimi, Orhaniye köyünde başladı.

Evlerinin birer odasını buna ayıran köylüler, hasat mevsimini dört gözle bekliyor. Ekildiği tarihten 21 gün sonra ürün vermeye başlayan kayın mantarı, üç ay boyunca hasat edilebiliyor. Küçük bir odadan, çok az masrafla 5–6 bin lira kazanç sağlanabileceğini belirten yetkililer, günlük 5 dakika çalışmayla yapılan üretimin, köylüler için büyük getirisi olacağı düşüncesinde.Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknikeri Ünal Yılmaz, küçük bir odadan 500 kg. ürün alınabildiğini belirterek, “Kayın mantarının ortalama 10 liradan satıldığını düşünürsek, 5 bin lira kazanç sağlanabilir. Başta kompost hazırlamak biraz zahmetli, çünkü tüm malzemeyi kazanlarda kaynatıyoruz. Soğuduktan sonra içine ağaç talaşı ve mermer tozu koyuyoruz. Daha sonra miselleri ekiyoruz ve 21 gün sonra ilk ürünleri alıyoruz. 10'ar günlük periyotlarla da üç ay boyunca ürün almaya devam ediyoruz.” dedi.

Kayın mantar, başka bir geliri olmayan Dinçer ailesi için umut olmuş. Gülhan Dinçer, yetkililerin anlatması üzerine yetiştirmeye başladıklarını belirterek, "Biz de araştırdık, kazancının iyi olduğunu duyduk ve üretmeye başladık." şeklinde konuştu.

Çocuklarının bakımının başka işler yapmaya engel olduğunu, hiçbir gelirleri de bulunmadığını söyleyen Dinçer, “Şimdi evimizden ayrılmadan bu işi yapabileceğiz. Şu an ilk ekimi yapıyoruz, devamı da gelecek inşallah.” dedi.