Aşırı Sağcılar İngiltere’yi De Tehdit Ediyor

İngiltere Güvenlik Bakanı James Brokenshire aşırı sağcı terör konusunda İngilizleri uyardı.

Brokenshire , 2011 yılında gerçekleşen Norveç katliamı gibi bir terör saldırısıyla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.

Bakan Brokenshire, ‘English Defence League’ (EDL) gibi ırkçı, aşırı sağcı grupların sokaklarda nefret söylemleri ve önyargılı demeçlerinin tansiyonu yükseltiğini söyledi.

Brokenshire, bu konuda yapılmış araştırmalara işaret ederek, “İçişleri Bakanlığı'nın gençlerin terörizme bulaşlamalarını engellemek için yürüttüğü projede ilgilendiği 10 kişiden biri aşırı sağcılarla bağlantılı.” dedi.

2011 yılında terörizm suçuyla bağlantılı 17 aşırı sağcının hapisle cezasına mahkum edildiğini hatırlatan Brokenshire, mahkumlardan bazılarının ülke içinde gizli bir silah deposu oluşturduklarını ve iki kişinin saldırıda kullanmak için ev yapımı zehir hazırlığında olduklarını dile getirdi.Brokenshire, “El Kaide örgütünün yaptığı eylemler ile İngiltere’de oluşturduğu korku mekanizmasını aşırı sağcı gruplar kullanıyor. Sağcı gruplar yaptıkları eylem ve gösterilerle grupların daha da radikalleşmesine fırsat veriyor. Bu iki yaklaşım da insanlarda yabancılaştırma ve kimliğe dayalı sorgulamadan besleniyor.” şeklinde konuştu.

İngiltere’nin ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğunun altını çizen Brokenshire, bu tehditlere karşı tepkinin etkili olması gerektiğini kaydetti.

Bu gibi grupların özellikle Müslümanlara yönelik söylemlerinin incitici olduğunu söyleyen bakan, ırkçı söylemleri kınadığını belirtti.

Bakan Brokenshire, EDL gibi grupları, “Farklı dinler ile inançların saygı ve hoşgörü değerlerine karşı çalışan bölücü gruplar.” diye tanımladı.Güvenlik bakanı; okullarda, hapishanelerde, sosyal servislerde ve hastanelerde çalışan binlerce çalışanların böylesi bir eğilimi olan insanları erken fark etmeleri için eğitildiğini sözlerine ekledi .