Washington’dan Ateşkes Çağrısına ‘umut Verici’ Değerlendirme

Abdullah Öcalan’ın terör örgütüne yaptığı silah bırakma çağrısı sonrası Washington’dan olumlu açıklamalar geldi.

Washington’dan Ateşkes Çağrısına ‘umut Verici’ Değerlendirme
Cihan Haber Ajansı’nın görüştüğü milletvekillerinden, profesörlerine, sivil toplum örgütü liderlerinden, diplomatlara kadar her kesimden saygın isim alınan kararı 'umut verici' olarak nitelendirdi. Provokasyonlara karşı dikkat ederek diyalog ortamının sürmesi gerektiği vurgulandı.ÇÖZÜM SADECE BÖLGEYİ DEĞİL DÜNYAYI OLUMLU ETKİLER ABD Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Ed Whitfield, gelecek adına bir ışık görüldüğünü söyledi.

Gelişmeden dolayı çok umutlandığını ifade eden Whitfield, "Yıllardan beri devam eden bu problem nihayet sona erebilir." dedi.

18 yıldan fazla bir süredir Kentucky eyaleti milletvekilliği görevini yürüten tecrübeli politikacı, çözümün herkes için büyük faydalar getireceğini ifade etti.

Türkiye’nin bölgedeki lider ülkelerden biri olduğunu ve bölgede istikrar için elinden geleni yaptığını vurgulayan Whitfield, “Bu çok önemli bir gelişme. Eğer sorun çözülürse, bu durumun sadece bölgeye değil dünyaya olumlu etki edeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜMÜN İÇİN TEK YOL DİYALOGIrak'ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimi Washington Temsilciliği de alınan karara olumlu tepki verdi. Temsilciliğin Kongre İlişkileri Direktörü Karwan Zebari, olumlu bir sonuca varılması için PKK dışında PJAK, PYD Kuzey Irak Yönetimi dahil bölgedeki tüm aktörlerin süreçte rol alması gerektiğini söyledi.

Diyalogun sorunun çözümündeki tek yol olduğunu ifade eden Zebari, “Silahlar hiçbir problemi çözemez. ‘Silahlar sussun’ çağrısı Türkiye’deki Kuzey Irak’taki Kürtler tarafından memnuniyetle karşılanacaktır. Ateşkesin çözüm adına ilk adım olacağını sürecin olumlu bir şekilde devam edeceğini umut ediyorum.” şeklinde konuştu.

UMUT VERİCİ BİR AÇIKLAMAABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilisi ise Öcalan'ın açıklamasının barış süreci adına çok önemli ve umut verici olduğunu söyledi.

İsminin yayınlanmasını istemeyen yetkili, “Bu karar çok önemli. Türk ve Kürt tarafının birlikte çalışacağını duymak çok güzel.” diye konuştu.

ABD’nin Türkiye ile çok iyi ilişkileri olduğunu hatırlatan yetkili, “Umuyorum bundan sonra da bu iyi ilişkiler daha da güçlenecektir.” dedi.

BU DEFA FARKLIAmerikan Türk Konseyi Başkanı James Holmes, Türkiye’yi yıllardan beri takip ettiğini ve benzer girişimlerin maalesef birçok kez hayal kırıklığıyla bittiğine şahit olduğunu söyledi.

Son gelişmelerden sonra gelinen noktanın öncekiler gibi olmadığına dikkat çeken Holmes, “Bu defa farklı olduğunu düşünüyorum. Hükümet ve PKK’nın yeterince insanın hayatını kaybettiğini ve artık barış zamanı geldiğini tamamıyla anladığını görüyorum.” dedi.

Bu süreçte provokasyonlar olabileceğine de dikkat çeken Holmes, “Yola düzgün bir şekilde devam edilmesi gerekiyor. Öcalan, kararını örgütün tümüne olmasa da neredeyse tamamına uygulatabilir. Bu beni daha da umutlandırıyor. Öcalan’ın açıklamaları ve hükümetin reaksiyonunu olumlu görüyorum. Gelecek adına çok umutluyum.” ifadelerini kullandı. ÇOK BÜYÜK VE ÇOK OLUMLU BİR ADIMWashington Enstitüsü Ortadoğu ve Kürt Sorunu Uzmanı David Pollock, Öcalan’ın bugünkü açıklamalarının "bir adım ama çok büyük ve çok olumlu bir adım" olduğunu ifade etti.

Ateşkesin herkes için yarar sağlayacağını vurgulayan Pollock,”“Umuyorum ki bu Türkler ve Kürtlerin birbirini anlamasını sağlayacak yeni adımlar getirir. Son yıllarda Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ortak çalışmak için istekli olduklarını kanıtladılar.” dedi.

Kürt sorununu yakından takip eden ve bu konuda makaleler kaleme alan Hukuk Uygulaması Profesörü Michael Newton, Öcalan’ın açıklamasını canlı bir ekonomi, istikrarlı ve barış dolu bir gelecek için alınmış bir karar olarak nitelendirdi.Ateşkesin bölge için hayati derecede önemli olduğunu ifade eden Newton, “Bu karar, Türk insanı ve Kürt insanı, Türk politikacılar ve Kürt politikacıların birlikte çalışarak çözüme ulaşmasına yardımcı olacaktır.” şeklinde konuştu.