Hakan Fidan ve Mit'çilere Takipsizlik

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ve eski müsteşar Emre Taner’in de aralarında bulunduğu MİT mensupları hakkındaki soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Savcılık, takipsizlik kararına gerekçe olarak, 'Başbakanlık izni'ni gösterdi. TMK 10. madde ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Başsavcıvekili Erdoğan, şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verdi. Başsavcı Turan Çolakkadı imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "MİT Müsteşarı ve bazı MİT görevlileri hakkındaki soruşturmada 2937 sayılı kanunun 26. maddesindeki (MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında cezai takibat yapılması Başbakanın iznine bağlıdır) soruşturma şartı gerçekleşmediğinden 22 Mart 2013 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.” denildi. Terör örgütü KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner, eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş ile MİT görevlileri Yaşar Yıldırım ve Hüseyin Kuzuoğlu geçtiğimiz yıl Şubat ayında şüpheli olarak ifadeye çağrıldı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya’nın MİT’çileri telefonla ifadeye çağırdığı açıklandı. Gündeme bomba gibi düşen bu gelişme üzerine ifadeye çağrılan isimler bu çağrıya uymadı. Bunun üzerine savcılık, Fidan için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yazarken eski müsteşar Emre Taner, eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş, Yaşar Yıldırım ve Hüseyin Kuzuoğlu hakkında da yakalama kararı çıkarttırdı. Bu gelişmeler üzerine, MİT mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında Başbakanın iznine bağlayan yasal düzenleme çıkarıldı. Düzenlemenin ardından savcılık, Fidan için yazdığı talimatı geri isterken, diğer isimler hakkındaki yakalama kararını da kaldırdı. MİT’çilerin dosyası KCK soruşturmasından ayrılırken yeni düzenleme ile savcılık soruşturma için Başbakanlık’tan izin istedi. Bu arada, MİT’çileri ifadeye çağıran savcı Sadrettin Sarıkaya, dosyadaki görevinden alındı. Sarıkaya’nın yerine savcılar İsmail Işık ve Adem Özcan görevlendirildi. Bu süreçte özel yetkili mahkemeler ve savcılıklar da kaldırılarak yerlerine TMK 10. madde ile görevli mahkeme ve savcılıklar kuruldu. MİT soruşturması TMK 10. madde ile yetkili savcılık tarafından yürütülmeye başlandı. Ancak, Başbakanlıktan istenen soruşturma iznine herhangi bir cevap gelmedi. Özel yetkili savcıyken TMK 10. madde ile yetkilendirilen savcı Adem Özcan’ın izin ile ilgili Başbakanlık’a yeni bir yazı yazacağı sırada TMK 10. madde ile yetkili Başsavcıvekili Oktay Erdoğan’ın Özcan’dan takipsizlik vermesini istediği belirtildi. Savcı Özcan’ın takipsizlik vermemesi üzerine de Başsavcıvekili Erdoğan dosyayı alarak soruşturmayı kendisi yürütmeye başladı.

Bu arada, Başbakanlıktan soruştarma iznine 'hayır' cevabı geldi. Başsavcıvekili Erdoğan, soruşturmayı tamamlayarak şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verdi.