Davutoğlu: Baştan “özür” Üzerinde Duruldu, “pişmanlık” veya 'üzüntü' Değil

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in Mavi Marmara gemisi baskını dolayısıyla talep edilenlerin başında özür geldiğini bildirdi.

Üzüntü veya pişmanlık ifadelerini kabul etmediklerini vurgulatan Davutoğlu, “Biz baştan itibaren özür dedik, “apology” (özür) dedik. Olmasaydı. Bir asır sürsün, kaç asır sürerse sürsün bu mesele kapanmazdı.” dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, TRT Haber’de katıldığı programda, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. “Özür şartının Türkiye için anlamı ne?” sorusu üzerine Davutoğlu, “Uluslararası hukukta eğer bir taraf diğer bir tarafa zarar vermişse, önce bu zararı verdiğini kabul etmesi lazım. Bir şekilde bu konuda hata yaptığını ikrar etmesi lazım. Bu bizim için çok önemliydi. Bir çok şey de buna bağlıydı.” dedi.

İsrail’de maalesef olayı ilk önce kahramanlık gibi gösterilmeye çalışan çabalar olduğunu söyleyen Davutoğlu, sonra açık bir ihlal olduğunun görüldüğünü ifade etti.

İsrail’in de uluslararası hukuk çizgisine gelmesi konusunda da önemli bir mesafe alındığını belirten Davutoğlu, “Baştan itibaren özür dedik. Üzüntü, “regret” (pişmanlık) istemedik. Hala bazı kanallar yorumlarda onlar üzüntü denmiştir gibi yayınlar yaptı. Biz baştan itibaren özür dedik, “apology” (özür) dedik. Bu oluncaya kadar da ısrarlı olduk. Olmasaydı. Bir asır sürsün, kaç asır sürerse sürsün bu mesele kapanmazdı.” şeklinde konuştu.

En başta özrün manevi olarak önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, tazminattan önce bile Türk halkından özür dilenmesi geldiğini bildirdi. “Bu bize karşı bir suçun karşılıksız kalmaması açısından önemliydi.” diyen Dışişleri Bakanı, Türkiye için önemli olanın bu madde olduğunu söyledi.