Serada Ürün Azaldı, Sivri Biber Sofraya 10 Liraya Geliyor

Soğuk havalar etkisini kaybederken bibere olan talep de üst seviyeye çıktı.

Serada Ürün Azaldı, Sivri Biber Sofraya 10 Liraya Geliyor
5.5 liradan satılan biberin hasadının başlayacağı mayıs ayına kadar yüksek fiyatlarda seyretmesi bekleniyor. Artan talebe karşılık veremeyen Komisyoncular Derneği fiyatların önümüzdeki günlerde daha da yükselebileceğini belirtti.

Mayısta sebzenin bollaşacağı ve bunun da fiyatlara yansıyacağı ifade edildi. Mart ayına 4.4 lira fiyatla giren sivri biber, 3 haftada hızlı bir yükseliş göstererek 5.5 liraya çıktı. Böylelikle geçen yılın rakamlarını bu sene 5 kuruş geçen sivri biber, 2012’nin mart ayında 5 lirayı görmüştü. Rakamlar geçen yıla göre bu yıl çarliston, dolmalık, kapya gibi diğer biber çeşitlerinin de fiyat olarak yüksek olduğunu gösteriyor. Biberin dışında domateste de üreticinin yüzü gülüyor. Normal domates geçen yıl mart ayında 1 lira iken bu yılın mart ayında 2.6 liraya yükseldi. Kokteyl domates ise geçen yıl 2 liradan giderken bu yılın yine mart ayında 3.2 liraya kadar fiyatı yükseliyor. Salatalıkta ise bir düşüş söz konusu. Geçen yılın mart ayı verilerine göre Kumluca Toptancı Hali'nde normal salatalık 1.5 lira iken 2013’ün Mart ayında 1.1 lira seviyelerinde. Silor salatalık 2.7 iken şu an halde fiyatı 1.7 lira. Antalya’nın Finike ilçesinde Sahilkent Sebze Meyve Komisyoncuları Dayanışma Derneği (SAK-KOM-DER) Başkanı Şükrü Açıkyürek, sivri biberin geçen yıla göre daha pahalı olduğunu belirtti.

Açıkyürek, “Biber 10 gündür 5.5 liradan gidiyor. Yüksek fiyat ürünün az olmasından kaynaklanıyor. Fiyatların önümüzdeki günlerde 5.8 liraya kadar çıkmasını tahmin ediyoruz.” dedi.

Fiyatların yüksek olmasının tüketiciyi olumsuz etkilediğini ifade eden Açıkyürek, tüketiciye ulaşana kadar fiyatların 10 liraya kadar çıktığını kaydetti.

Açıkyürek, “5.5 lira sivri biber. Şimdi adam evine 250 gram götürüyor. 1 kilogram almıyor yani. Burada 5.5, ama orda 10 liraya yiyor tüketici. 300 kilo çarli biber bulacağım diye herkes birbirini arıyor. Onun için yüksek oluyor. Şu an üretici kazanıyor. Yetiştiren iyi bakarsa sebzesine kazanıyor. Şu an itibariyle seralarda biber yavaş yavaş tükenme noktasına geldi." diye konuştu.

Kırmızı biberin geçen yıla oranla biraz düşük olduğunu ifade eden Açıkyürek, “Kırmızı biber pahalı. Geçen sene 10 liraya kadar çıkmıştı. Bu sene 7 lira civarında. Piyasada çok gitmiyor pahalı olduğu için. O nedenle az ekiliyor. Ağırlıkta ekilen yeşil biber, ince biber, çarli biber, dolma biber.” dedi.

Haftada 50 tona yakın biberin iç ve dış piyasaya gönderildiği bilgisini veren Açıkyürek, bunun biberin bol olduğu dönemlerde daha fazla olduğu ifade etti.

"FİYATLARI HALCİLER YÜKSELTİYOR" Üretici Şaban Eskin fiyatları kendilerinin değil halcilerin yükselttiğini iddia etti. Eskin, "Üretici halleri fiyat yükseltmez. Tüketici halleri fiyat yükseltir. Burada bizi ayıramıyorlar.” ifadesini kullandı. Eskin, sektörde yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: “4 yıllık, 5 yıllık, 10 yıllık alacaklarımız var. İş yapıyor gibi gözüküyoruz. Bundan 5 -10 yıl önce durumumuz iyiydi. Ama şimdi marketler devreye girdi. Biz genelde pazara hitap eden insanlarız. Hallerle pazara, markete hitap ediyoruz. 50 komisyoncuyuz, 3 kişimiz marketlere mal veriyor. 47’miz veremiyor. O da popüler insanlar veriyor. Marketler de büyük esnaftan alıyor. Küçük esnaftan almıyor.” Hasyurtlu örtü altı sebze üreticilerinden Muharrem Karabayır daha çok dolma ve jelebon tabir edilen biber yetiştirdiğini söyledi.

Karabayır, “2,5 dönüm seram var. Burada biber yetiştiriyorum. Tonaj bu yıl biraz düşük.” şeklinde konuştu.

Yıllardır sebze ve meyve sektöründe çalışanlardan birisi de Ramazan Onaran. Demre'de bulunan Onaran, bu bölgede daha çok macar ve kapya biberler yetiştirildiğini belirtti.

Kumluca Toptancı Hali'nde 1 Mart ile 21 Mart tarihleri arasında sebze fiyatları şu aralıklarda oldu:
1 kg domates 2.00 TL - 2.60 TL
1 kg domates (kokteyl) 3.30 TL – 3.20 TL
1 kg çarliston biber 2.40 TL – 3.00 TL
1 kg sivri biber 4.40 TL – 5.50 TL
1 kg dolmalık biber 3,30 TL – 4.00 TL
1 kg kapya biber 3.00 TL – 4.00 TL
1 kg salatalık 1.60 TL – 1.10 TL
1 kg salatalık (silor) 2.50 TL – 1.70 TL .