Bade: Aşırılık Taraftarlarına Karşı Barış Süvarilerine İhtiyaç Duyuyoruz

Almanya Eski Göç ve Uyum Vakıfları Bilirkişi Konseyi Başkanı Prof.Dr. Klaus Bade, ülkenin daha yapıcı toplumsal siyasete ihtiyacı olduğunu söyledi.

Almanya’da Le Pen ve Wilders gibi aşırı sağcılara bile ihtiyaç kalmadan Müslüman düşmanı havası oluştuğunu belirten Bade, aşırılık taraftarlarının karşısında barış süvarilerine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Klaus Bade’nin ‘Eleştiri ve Şiddet’ (Kritik und Gewalt) adlı kitabının tanıtımını Humboldt-Üniversitesi’nden sosyal bilimci Dr. Naika Foroutan yaptı. Kitap ve içeriğiyle ilgili yapılan podyum tartışmasında ise Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, Almanya’nın ilk ‘Uyum Bakanı’ Armin Laschet hazır bulundu.Sosyal bilimci, göç ve uyum konularında araştırma yapan Prof. Dr. Klaus Bade, Almanya’da özellikle Müslümanlara yönelik olumsuz havayı değerlendirdi. ‘Eleştiri ve Şiddet’ (Kritik und Gewalt) adlı kitabını tanıtan Bade, Müslümanlara hakaret ederek 1,5 milyon kitap satan Thilo Sarrazin’le başlayan tartışmaları, ‘İslamkritik’ ve Neonazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi çerçevesinde ‘göç toplumundaki terör’ gibi konuları değerlendirdi.ALMANYA’DA ISLAM DÜŞMANLIĞI VARBade, “Diğer Avrupa ülkelerinde Le Pen, Geed Wilders gibi yabacı düşmanları toplumsal havayı etkiliyor. Almanya’da ise onlar olmadan da İslam düşmanlığı var.” dedi.

Gelecekte ırkçı NPD’den daha zekice hareket eden bir partinin ortaya çıkabileceği uyarısında bulunan Bade, “Beni kaygılandıran daha büyük bir sorun var: Almanya’da aşırı kesimlerin niyet bazında ittifak etmesi. İslamcı ve İslam muhalifi, aşırı sağcı ve solcular birbirlerini kışkırtarak toplumu istikrarsızlığa sevk etmek istiyorlar.” diye konuştu.

PRO-NRW İLE SELEFİLER ARASINDAKİ ÇEKİŞME TEHLİKELİBade Kuzey Ren Vestfalya’da göçmen karşıtı ProNRW ile Selefiler arasındaki çekişmeyi örnek göstererek “Bu gelişme aynı şekilde teröristlerde de yaşanabilir. Bunların hepsinin hedefi kültürel çeşitliliğe haiz barış içindeki ortak yaşamın yapısını bozmak. Bu grupların paranoyak dünya bakışları bunun üzerine kurulu.” açıklamasını yaptı. Bunlara karşı koyacak ‘barış süvarilerine’ ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bade, bu aşırılık taraftarlarının giderek küçük gruplardan oluştuğuna ve faaliyetlerinin öngörülemez hale geldiğine de dikkat çekti.YAPICI SİYASETE İHTİYACIMIZ VARAlmanya’da toplum siyaseti açısından daha pozitif siyasete ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bade, “Ülkenin içişleri bakanı ‘Çingeneler geliyor, vatan tehlikede’ mealinde nasıl açıklama yapabilir?” diye sordu. Bade, başarılı konu ve örneklere yer vermek yerine sorunların büyütülmesinden yakındı.İSLAM DÜŞMANLARINI ELEŞTİRELENLER SUSTURULUYORKitabın tanıtımını yapan sosyal bilimci Dr. Naika Foroutan, kendilerini ‘İslamkritiker’ diye tanımlayanları eleştirenlere baskı uygulandığını, yalanlama propagandası başlatıldığını ve ismini lekelemek için çaba sarf edildiğini dile getirdi. “Özellikle seçim döneminde göçmenler sorun olarak gösteriliyor, göçmenlerin içinde ise hedef kitle Müslümanlar.” diyen Foroutan, “Thilo Sarrazin’in kitabı ortaya çıkınca sosyal bilimciler saklandı.” ifadesini kullandı.SARRAZİN’İN KİTABI 1,5 MİLYON SATTICDU’nun KRV’deki lideri Armin Laschet ise 2006 yılında Uyum ve İslam Konferansları’yla olumlu gelişmeler yaşandığını, ancak Sarrazin’in kitabının ortaya çıkmasıyla her şeyin sıfırlandığını belirtti.

Laschet, böyle bir kitabın Almanya’da 1,5 milyon satabileceğini tasavvur bile edemediğini sözlerine ekledi.BADE’NİN KİTABINA İHTİYAÇ VARSPD Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ise toplumda Müslümanların üzerinde oluşan olumsuz atmosferden yakındı. Özoğuz, Bade’nin kitabını ‘kurtuluş hamlesi’ olarak değerlendirerek, “Toplumun ihtiyacı olan bir kitap.” dedi.

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir tüm bu olumsuz tartışmalardan dolayı çok vaktin zayi olduğuna dikkat çekti .