İki Ülke Arasında İlk Kez Gerçekleştirilen "ekonomik İşbirliği Ortak Komisyon" Toplantısında, İşbirliği Protokolü İmzalandı

Sırbistan Başbakan Yardımcısı, Dış Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lyayiç ile Bosna-Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Şaroviç, iki ülke arasında ilk kez gerçekleştirilen "Ekonomik İşbirliği Ortak Komisyon" toplantısında, diyet ürünleri ve su alanında belgelerin karşılıklı tanınmasına ilişkin protokol imzaladı.

Başkent Belgrad'daki Sırbistan Sarayı'nda gerçekleşen toplantının ardından iki bakan da karşılıklı ekonomik ilişkilerde yaşanan ilerlemeden dolayı memnuniyet duyduklarını belirtti.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı Lyayiç, Bosna-Hersek'in Sırbistan ile en büyük ticaret hacmine sahip ülkelerin başında geldiğine işaret etti. İki ülke arasındaki mevcut ticaret hacminin 1,2 milyar avro civarında olduğunu dile getiren Lyayiç, bunu daha da yukarılara çıkarmak zorunda olduklarını söyledi.

Bosna-Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Şaroviç de gerçekleştirilen toplantıdan dolayı Son derece memnun olduklarını ifade etti.

Şaraviç, iki ülke arasındaki enerji, tarım ve gıda alanlarındaki potansiyelin, karşılıklı ticarette yeterince kullanılmadığına dikkati çekti.

Karşılıklı ticaret hacmini 2013 ve 2014 yıllarında yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Şaroviç, bu yılın ortalarında düzenlenecek Saraybosna İş Forumu'na Sırbistanlı bakan Lyayiç'i de davet etti.

Saroviç, imzalanan protokolün her iki ülke işadamlarını da sevindireceğini, çünkü Sırbistan ile Bosna-Hersek arasında bir gümrük bariyerinin daha ortadan kalktığını belirtti.

Uzmanlar, Bosna-Hersek ve Sırbistan arasında ticaret alanında imzalanan anlaşmanın iki ülkenin yanı sıra bölge için de önemli olduğunu belirtti.

Muhabir: Medin Haliloviç - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA