Düzensiz Adet Kanaması Kızların Psikolojisini Bozuyor

Kız çocuklarında görülen aşırı ve düzensiz adet kanamalarının fizyolojik ve psikolojik yönden olumsuz etki oluşturduğu belirtildi.

Düzensiz Adet Kanaması Kızların Psikolojisini Bozuyor
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akın,beyinde hormon salgılayan dokunun yeterli gelişememesinden dolayı aşırı ve düzensiz adet kanamalarının yaşandığını söyledi.

Çocuk Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akın, 13- 19 yaş arasındaki kız çocuklarının yüzde 40’ında bu sorunun görüldüğünü belirtti.

Ergenlik döneminde özellikle kız çocuklarında önemli fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin olduğunu ifade eden Doç.Dr. Akın, şöyle konuştu: “Ergenlik döneminde görülen ve organik bir nedene bağlı olmayan normal dışı uterus kanamalarına disfonksiyonel uterin kanama, yani aşırı ve düzensiz kanama adı verilir. 13 -19 yaş kız çocuklarının yaklaşık yüzde 40’ında bu durum görülür. Bu çocuklarda adet kanaması sık, düzensiz, ağır ve hatta iki ay sürebilir.” AİLELERİNDEN GİZLEME GEREĞİ DUYUYORLAR Adet kanamalarının uzun sürmesinin kızlar tarafından saklandığını ifade eden Doç.Dr. Mehmet Akın, bu durumun psikolojik yönden çöküşe ittiğini anlattı. Aşırı uzun süren ve düzensiz adet kanamalarında kızların durumu ailelerinden gizleme gereği duyduğunu anlatan Doç.Dr. Akın, şunları söyledi: "Evde ve okulda rahat hareket edemez. Uzun süren adet kanamasıyla birlikte kilo kaybı yaşanır. Çocuk gelişmesi gerekirken, yaşıtlarına göre fizyolojik olarak geriler. Ayrıca okulda dersleri zayıflar. Durum aile tarafından fark edildiğinde de çocuklar kansızlık nedeniyle doktora getirilmektedir. Bu tür rahatsızlıklarda kadın doğum, çocuk hematoloji ve çocuk endokrin uzmanlarının ortak alacağı kararla hareket edilmesi gerekir.” HEKİME BAŞVURMALI Doç.Dr. Mehmet Akın, 10 günden uzun süren veya normal adet zamanında olan fakat aşırı adet kanaması olan kız çocuklarının öncelikle hematoloji hekimine başvurması gerektiğini sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA