Ardahan’da “hatıralardan Hafızalara Çanakkale” Konferansı

Ardahan Üniversitesi, Ardahan Valiliği ve Ardahan Belediyesi işbirliğiyle; “18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü” nedeniyle, “Hatıralardan Hafızalara Çanakkale” adlı bir konferans düzenlendi.

Ardahan’da “hatıralardan Hafızalara Çanakkale” Konferansı
Ardahan Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa, Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkîlap Tarihi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Serpil Sürmeli konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa; Ardahan Vali Yardımcısı Murat Karasu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Ardahan Üniversitesi Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Karadağ, Ardahan İl Müftüsü Galip Akın, Ardahan İl Milli Eğitim Müdürü T. Fikret Eteker, Ardahan Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

Konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı.

Daha sonra Prof. Dr. Serpil Sürmeli konferansta söz aldı. Çanakkale Savaşı’nın 98. Yıldönümü sebebiyle Ardahan’da bulunmaktan çok mutlu olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Sürmeli; Çanakkale cephesinin açılmasından, Çanakkale Savaşı’nın bitimine kadar olan çeşitli tarihsel olaylarla ilgili bilgiler verdi.

Konferansta öncelikle, Çanakkale Savaşı’nın Türk ve dünya tarihi açısından önemine değinen Sürmeli, “Çanakkale Savaşı’nın önemi tamamen mevkisinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz üzerinde emelleri olan Avrupa Devletleri için ayrı bir önem taşıyor. Nedir bu? İstanbul’u yani Payitaht’ı ele geçirmek. İstanbul’u ele geçirmeniz için ne yapmanız lazım: Çanakkale’yi zorlamanız lazım. Çünkü boğazlara hâkim olmak, sıcak denizlere hâkim olmaktır. O yüzden Çanakkale cephesi ve savaşları çok önemli. Çanakkale’yi ele geçirirseniz İstanbul’u ele geçirir, Osmanlı Devleti’ni saf dışı bırakır, Anadolu toprakları size açılır, savaşı da kısa sürede sonlandırırsınız.” şeklinde tespitler yaptı.

Konferansta Sürmeli’nin sözlerini tamamlamasının ardından, Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan “Biz Değil miydik” isimli belgesel gösterildi.

Konferansın bitiminde Sürmeli’ye, Ardahan Vali Yardımcısı Murat Karasu tarafından ziyaret anısı plâketi verildi.

Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez ise Sürmeli’ye teşekkür belgesi takdim etti .
Kaynak: İHA