Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Baş, Trabzon'da

18.03.2013 - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı ziyaret etti.

Baş, ziyarette yaptığı konuşmada, bakanlığıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye geldiğini belirterek, Trabzon'a yapılacak yatırımlarla ilgili Vali Kızılcık ile bilgi alışverişinde bulundu.

Vali Kızılcık ise Trabzon'da kruvazör turizminin geliştirilmesi için Amerika'ya gerçekleştirdikleri ziyarete değindi.

Trabzon'a yılda 20 kruvazör gemi uğradığını ifade eden Kızılcık, ''Bu sayıyı 100'e çıkarmayı hedefliyoruz. Zaten bunun için potansiyelimiz de var. Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın burada standı vardı. Biz de bu stantta, kruvazör turizminin geliştirilmesi amacıyla görüşmelerde bulunduk'' dedi.

Kızılcık, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu'nun enerji konusunda iki günlük sempozyumu olduğunu kaydederek, ''Buna da katıldık. Bizim asıl programımız limanlar arasındaki işbirliğini artırmak amacıyla Baltimore Limanı'nı ziyaret etmekti. Biyoteknoloji alanında 8-10 firma bize sunum yaptı. Özellikle biyoteknoloji alanında Maryland'daki tüm büyük şirketler onun etrafına yuvalanmışlar. Bizim bitki örtümüz çok özel olduğu için onların yaptığı çalışmalara benzer neler yapabileceğimizi düşündük ve çok olumlu görüşmeler yaptık'' diye konuştu.

Amerika'da biyoteknoloji alanında 230 milyar dolarlık pazar olduğuna dikkati çeken Kızılcık, ''Çin, Hindistan, Tayvan bu konuda her yıl pazar payını yüzde 10 oranında artırıyor. Bizim esamemiz dahi okunmuyor. Aslında Clinton döneminden bu yana Amerikan devleti biyoteknoloji alanına büyük destek veriyor. Bitkilerin esvaplarını çıkarıyorlar. Hem de bunu destekleyici eser olarak kullanıyorlar. Bizim de bu alanda esvaplarını çıkarıp gelir elde etmemiz mümkün'' dedi.

Kaynak: AA