Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Dr. Gürsoy'dan Açıklama

Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Aysel Gürsoy, kentteki Alzheimer hasta sayısının 7 bine yaklaştığını belirtti.

Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, unutkanlığın herkesin yaşayabileceği, sık rastlanan bir sorun olduğunu belirtti.

Yorgunluk, stres, yoğun çalışma gibi etkenlerin unutkanlığı artırdığına dikkati çeken Gürsoy, basit unutkanlıkların günlük yaşantıyı etkilemediğini, unutkanlığın basit gündelik işlerin yapılmasını aksattığında hastalık habercisi olabileceğini ifade etti.

Gürsoy, alışveriş, yemek pişirme, basit bir aleti çalıştırma gibi günlük işleri yerine getirme, sözcükleri bulmakta zorlanma, tarihleri ve bilinen yolları unutma, giysi seçimi gibi basit konularda karar verme güçlüğü yaşama, hesap ya da planlama yapma gibi pratik düşünme yeteneğinin azalması, eşyaları yanlış yere koyma, kolayca ağlama ya da sinirlenme gibi ruh hali ve davranışlarda değişiklik gibi belirtilerin hastalığın habercisi olabileceğini ifade etti.

-''Erken tanı hastalığın hızını kesiyor''-

Alzheimer'ın bir toplum hastalığı olduğunu dile getiren Gürsoy, 60 yaşın altındaki kişilerde nadir görülen hastalığa 65 yaşından sonra daha sık rastlandığını dile getirdi.

Dünyada 65 yaşından sonra her 25 kişiden 1'inde görülen Alzheimer hastalığının 80 yaşın üzerinde her 5 kişiden 1'inde görüldüğünü dile getiren Aysel Gürsoy, ''Tüm dünyada 20 milyon kişi Alzheimer hastalığından etkilenmiştir. Türkiye'de yaklaşık 400 bin kişi, İzmir'de 6-7 bin ve üzeri olduğu tahmin edilmektedir. Kadınlarda biraz daha fazla rastlanmasının yanında, her 2 cinsiyettede görülmektedir. Hastalığın nedeni henüz tam olarak bilinmemekle beraber araştırmalarda ailesinde Alzheimer hastalığı bulunanlarda hastalık oluşma riskinin biraz daha yüksek olduğu saptanmıştır'' diye konuştu.

Alzheimer hastalığının geri dönüşü olmadığını dile getiren Aysel Gürsoy, zaman içinde hastaların zihin ve bellek kapasitelerinin azaldığını, ileri aşamalarda ise öz bakımlarını dahi gerçekleştiremediklerini anlattı. Hastalığın erken dönem belirtilerinin çoğu zaman normal yaşlanma süreci ya da depresyon bulguları ile karıştırıldığına dikkati çeken Gürsoy, hastanın bir süre sonra çevresindekilere bağımlı hale geldiğini, toplum üzerinde psikolojik ve ekonomik boyutlarının arttığını ifade etti.

Aysel Gürsoy, erken evre Alzheimer bulgularının unutkanlık, yakın bellek yitimi, konuşulanların tekrarlanması, konuşmaların hatırlanmaması, duraklayarak konuşma, dil bozuklukları, zaman ve mekan oryantasyon bozukluğu, depresyon, eşyaların yanlış yerlere konulması, sözel ve yazılı ifadenin azalması, girişkenliğin kaybı, ilgisizlik ve sağ sol ayırım bozuklukları olduğunu anlattı.

Gürsoy, şöşle konuştu:

''Alzheimerın erken dönem belirtileri çoğu zaman normal yaşlanma süreci ya da depresyonun bulguları olarak değerlendirilebilir. Günlük işleri yerine getirmekte, sözcükleri bulmakta zorlanıyorsanız ya da eşyaları yanlış yerlere koyuyorsanız nörolog, psikiyatr ya da tanıdığınız bir hekime başvurma zamanı gelmiş demektir.

Alzheimer hastalığı ve diğer beyin hastalıklarından korunma ile ilgili Cleveland Clinic, Keep Memory Alive Organizasyonu, beyni sağlıklı tutmak için yapılacakları belirlemiş. Buna göre, Alzheimer hastalığına yakalanmamak için zihinsel olarak zorlayıcı ve ilginç aktivitelerin içinde yer almak gerekiyor. Kademe kademe yeni bilgiler öğrenmek, yeterli uyumak, stresi azaltmak, fiziksel aktiviteleri sürdürmek, sosyal ilişkiler içinde olmak da sağlık için büyük önem taşıyor.''

Muhabir: Efsun Yılmaz

Yayıncı: Ramazan Ercan
Kaynak: AA