Samanyolu Mezunları ‘iş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ Semineri Verdi

Samanyolu Mezunları ve Mensupları Derneği (SAMDED) tarafından işverenlerin katılımı ile 6331 sayılı ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ bilgilendirme semineri verildi.

Ankara’daki TOBB ETÜ Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda, Türkiye’nin her geçen gün gelişerek büyüdüğünün altı çizilerek, AB uyum sürecinde gerçekleştirilen reformlar çerçevesinde; işçi sağlığı ve güvenliği, işadamlarının çalışanlara karşı gerekli olan sorumlulukları hakkında bilgi verildi.

SAMDED Yönetim Kurulu Üyesi Berk Kaynak, 'Biz birbirimizle varız'’ sloganı ile yola çıktıklarını belirterek, mezun ve mensupların ihtiyaçları ve taleplerini dikkate alarak kurdukları SAMDED Proje, SAMDED Akademi, SAMDED Kariyer ve SAMDED Business komisyonları ile sürekli yeni projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

SAMDED Business olarak bu seneki ilk organizasyonun İSG semineri olduğuna değinen Kaynak, “Çok yakında sertifikalı İSG Eğitimleri, KOSGEB Girişimcilik Eğitimi ve üyelerimize fayda sağlayabileceğimiz birçok seminer ve eğitimi vereceğiz. Bu eğitim ve kursları www.samded.com internet sitemizden takip edebilirsiniz." dedi.

26 BAŞLIKTA TOPLANAN CEZALAR 262 BİN TL’Yİ GEÇİYORSAMDED Business komisyonu üyesi işverenlere iş sağlığı ve güvenliği yasası ile ilgili bilgilerini aktaran Berk Kaynak, 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde idari para cezalarının 26 başlıkta toplandığını belirterek bu cezaların toplam tutarının 262 bin TL’yi geçtiğine dikkat çekti.
İşverenlere yasa uyarınca işletmelerin iş sağlığı uzmanları ile anlaşarak risk denetimlerini yaptırmalarının gerekli olduğunun altını çizen Kaynak, “Yasa uyarınca işletmeler, ilk olarak risk değerlendirmesi yapmaları gerekiyor. Bunu yapmayan işverenler, ilk etapta 3 bin 234 lira idari para cezası kesilecek. Risk değerlendirmesi yapılamayan her ay için ise 4 bin 851lira para cezası kesilecek.” şeklinde konuştu.

50 ve üzerinde çalışanı olan tüm işverenlerin 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren iş yerlerinde iş yeri hekimi ve İş güvenliği uzmanını bulundurmak zorunda olduğunu vurgulayan Hülya Varlık, “Tam zamanlı iş yeri hekimi bulundurmak zorunda olmayan iş yerlerinde diğer sağlık personelini de bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu hizmetler yönetmeliklerle belirlenen iş yerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına bağlı olarak hesaplanacak süreler kadar olacaktır. Yasaya göre iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmamanın cezası 5 bin 390 TL olurken aykırılığın devam etmesi halinde ise işletmelere her ay için aynı meblağ üzerinden ceza kesilecek. Diğer sağlık personeli çalıştımamanın cezası ise 2 bin 695 TL olurken aykırılığın devam etmesi halinde de yine her ay için aynı tutarda işverenlere ceza kesilecek. Bu rakamlar doğrultusunda yasa, 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde idari para cezalarını 26 başlıkta toplarken cezaların toplam tutarı ise 262 bin TL’yi geçiyor.” diye konuştu.

“ YASADA İŞ SAĞLIĞI UZMANI BULUNDURMAMAK İŞLETMEYE MADDİ KÜLFET GETİRİYOR”‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ bilgilendirme seminerinde konuşan uzmanlar, iş yerinde hizmet sunabilecek yetkinlikte ve nitelikte personel bulunuyorsa işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini çalışanı aracılığı ile sağlayabileceğini belirtti.

İşletme giderleri olarak bakıldığında iş yerinde yaşanabilecek olası bir facianın, işletmeye hem maddi hem manevi büyük bir yükümlülük getirdiğini ifade eden uzmanlar, “Diğer yandan da yeni yasa ile işverenlerin işletmelerinde iş sağlığı uzmanı bulundurmamasıyla alacağı cezada ayrı bir külfet getiriyor. İşverenler bu durumu gözeterek gerekli tedbirleri almaları firmalarının geleceği adına büyük önem arz etmektedir." bilgisini aktardı .