'sakin Kent' Ankara'ya Taşındı

Dünya üzerinde yaşamın kolay olduğu kentlerin Uluslararası ağı olarak tanımlanan "CittaSlow" üyesi kentlerden İzmir'in ilçesi Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ankaralılara sakinliği anlattı.

'sakin Kent' Ankara'ya Taşındı
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne bağlı "Ernst Reuter İskan ve Şehircilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği ve Sürdürülebilir Bir Yönetim Modeli: CittaSlow" başlığı altında yapılan panele ev sahibi sıfatıyla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Yalçın Karatepe, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Gazeteci-Yazar ve Seferihisar sevdalısı Can Dündar, Ernst Reuter İskan ve Şehircilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Çoban ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Mülkiye Şeref Salonu'nda gerçekleşen Türkiye'de ilk sakin kent uygulaması: Seferihisar konusunun işlendiği panelin Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Can Hamamcı yaparken Seferihisar Belediye Başkanı M. Tunç Soyer'in yanı sıra Ankara Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Can Umut Çiner ve Dr. Serdar Şahinkaya da Seferihisar ile ilgili önerilerde bulundu.

Merkezi İtalya'da bulunan 27 ülkede 150 kentin üye olduğu ve Türkiye'de Seferihisar'ın öncülüğünü yaptığı CittaSlow'un yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birlik olduğunu ifade eden Seferihisar Belediye Başkanı M. Tunç Soyer; çevre koşulları, altyapı politikaları, kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler, yerel üretimi korumak, misafirperverlik ve farkındalık kriterlerinin yer aldığı 70 kriterin birliğe girmek için yerine getirilmesinin şart olduğunu belirtti.

Seferihisar'ın yanı sıra Türkiye'de 6 kentin CittaSlow özelliği taşıdığını dile getiren Soyer, "Biz CittaSlow"u Seferihisar'a kazandırmak için yerel üretimi koruyoruz. En fazla öncelik verdiğimiz konu budur, yerel üretimden kopan bölge halkını ne üretiyorsanız gelin satın dedik. Üreticiden-Tüketiciye İyi, Temiz ve Adil Ürün sloganıyla kentin ekonomisine azımsanmayacak bir katkı sağladık. Aynı zamanda bu yıl 3'ncüsünü düzenlediğimiz Seferihisar Fuarı ile Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelip Seferihisar'a yerleşen farklı kültürlere sahip insanların birbirlerini tanıyıp kaynaşmalarını hedefledik, böylelikle 'farklılıklarımız zenginliğimizdir' imgesini Seferihisar'a taşımış olduk" diye konuştu.

Türkiye'nin öncü Belediye Başkanlarından M. Tunç Soyer'in Türkiye'de başlatmış olduğu özel belediyecilik uygulamalarını yakından takip ettiklerini belirten Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Seferihisar'ın yerleştirmiş olduğu hedefe birebir uyan bir bakış açısını simgeleyen "Onurlu Tokluk ve Düzenli Beslenme İçin Kır-Kent Kardeşliği projesini Çankaya"ya bağlanan köylerde uygulamaya başladıklarını ve bu doğrultuda köylerle bağlantı kurarak bölge halkının ürettiği ürünleri Çankaya halkının yararlanması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Çankaya ölçeğinde sakin kent kurmanın mümkün olmadığını kaydeden Tanık, "Benim masamda sakin kent diye bir slogan var, Çankaya'nın bir kenarında sakin kentler kurmayı Seferihisar'ı koruma adına da önemsediğimi söyleyeyim. Birçok köy ve ilçe belediyesinin kapanma sürecine girdiğimiz günümüzde Seferihisar'ın ilçe kimliğini de siyasal önemini de son derece değerli, vazgeçilmez ve hayati bulduğumu ifade edeyim" diye konuştu.

Panel sonunda katılımcılar M. Tunç Soyer'e "Sakin kent" ve Seferihisar ile ilgili sorular sordular

Kaynak: İHA