Ak Parti Başkanlık Sistemini Partililere Anlatıyor

Ak Parti, Başkanlık Sistemini partilere anlatmak için bugün 17 ilde aynı saatte ‘Başkanlık Sistemi’ konulu programlar düzenledi.

Ankara’daki programda YÖK üyesi Prof. Dr Yavuz Atar, konuşmacı olarak katıldı.

Mamak Belediyesi Prof. Dr Necmettin Erbakan Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa çok sayıda partili katıldı.

Programın açılışında kısa bir konuşma yapan Ak Parti İl Başkanı Murat Alparslan, bugüne kadar kurulan pek çok hükümetin Türkiye’nin sorunlarına deva olmadığını ifade ederek bunun için Başkanlık Sistemine geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Muhalefetin Başkanlık Sistemi’ne karşı çıktığını anımsatan Alparslan, “Bu konuda çok ciddi bilgisizlik var. Biz de tabanımıza bunu anlatmak için yola çıktık” dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan YÖK üyesi Prof. Dr Yavuz Atar ise Başkanlık Sistemi’nin federalizmin bir parçası olarak düşünülmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Atar ayrıca Başkanlık Sistemi ile bütün yetkilerin tek kişide toplanacağı, parlamentonun güçsüzleşeceği, başkan olan kimsenin olağanüstü yetkililerle donatılacağı yönünde önyargıların olduğunu ifade etti.

Güçlü parlamentonun Başkanlık Sistemi’nde bulunduğunu kaydeden Atar, bu sistemi uygulayan ABD’nin federal devlet olduğu için iki parlamentosunun bulunduğunu kaydetti.

Atar, Başkanlık Sistemi olan pek çok ülkede tek parlamentonun olduğunu, iki meclisin olması zorunluluğunun bulunmadığını, federatif yapının olmadığına işaret etti. Atar, en başarılı koalisyonların bile tek parti dönemin başarısının yakalamadığını belirterek, tek partili iktidarın her zaman devam edemeyeceğini istikrar sağlanması için Başkanlık Sistemi’ne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA