Yatırımcıların yeni gözdesi

Taksi plakalarının değerinde son yıllarda meydana gelen artış, taksi plakalarını alternatif yatırım aracı haline getirdi.

Yatırımcıların yeni gözdesi
Son 9 yılda plaka değerlerinde üç kat artışın yaşandığı taksi plakaları 1,05 milyon liraya (580.000 dolar) ulaştı. taksiplakasi.com adlı internet sitesinin verilerine göre, plakaların değeri bir önceki sene bulunduğu 885.000 liradan yüzde 10 artış kaydetti. Bir aylık kiralama bedeli için 4.600 lira ödeyen sürücüler, yüzde 5 getiri elde etti.

Ortalama bir yılık mevduatların yıllık getirisinin yüzde 6,88 olduğu düşünüldüğünde yüzde 15 'e varan potansiyel getiri Türkiye 'de oldukça cazip gözüküyor.

Şehir bazında değişiklik gösteren taksi plakalarının alış ve satış fiyatları arasındaki fark 500 TL ile 10.000 TL arasında değişiyor. Kira bedelleri ise 100 TL ile 4.650 TL arasında seyrediyor.

Bloomberg 'de yer alan habere göre, lisanslar gayrimenkul ile İslami finanstaki bazı yatırım araçlarına alternatif olarak gösteriliyor.

Kale Ticaret Satış Yöneticisi Gürsoy Atlı, sektörün oldukça likit olduğunu kaydederek yarım saatte satılan plakanın bir haftadan kısa sürede geri dönüşü sağlayabileceğini kaydederken Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eser Karakaş, tipik monopol bir pazarın görüldüğünü kaydederek bu tür bir pazarın etkili bir şekilde işletilemeyeceğini savundu.

1997 yılında 9,2 milyon olan İstanbul nüfusunun geçtiğimiz yıl 13,8 milyona ulaşmasına rağmen, taksi lisansları 17,353 ile sabit kaldı.

BANKALAR YILDA 25 MİLYON LİRA FİNANSMAN SAĞLIYOR

Türkiye Finans Katılım Bankası 'na göre, Türk bankaları her yıl en az 1000 taksi lisans plakasının finansmanını sağlıyor.

Banka Genel Müdürü Derya Gürerk, bu tür finansmanın toplamda yılda 25 milyon liraya işaret ettiğini ifade etti.