Makedonya Büyükelçisi Taskovski Müsiad'da

Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski, ülkesinin büyük atılımlar yapmasının tek nedeninin Türkiye’nin Makedonya’nın arkasında durması olduğunu söyledi.

Makedonya Büyükelçisi Taskovski Müsiad'da
Müstakil Sanayici ve İş Adamları (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından düzenlenen Cuma sohbetlerine katılan Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi Goran Taskovski, Makedonya’nın her geçen gün daha da ileriye gittiğine vurgu yaptı. Özellikle ekonomi alanında büyük atılımlar yaptıklarını kaydeden Büyükelçi Taskovski, “Bunun tek bir nedeni var. O da Makedonya’nın arkasında abisi, dostu Türkiye Cumhuriyeti’nin durmasıdır. Makedonya ile Türkiye Avrupa Birliği yolunda ortak bir engeli var. İki ülkeye dost olmayan düşmanca bir tavır takınan Yunanistan var. Makedonya maalesef bu Yunanistan ile olan sorununu NATO’ya giriş sürecinde de yaşıyor. Makedonya ve Türkiye Avrupa Birliği’ne üye olmamasına rağmen şu anda Avrupa’da en iyi ekonomilere sahip iki ülke durumunda. Biri birinci, diğeri ikinci sırada ülke ekonomisi olarak. 550 yıllık bir tarihi dostluğumuz var. Bu 550 yıl içerisinde kültürümüz, yemeklerimiz, mutfağımız birbirine karışmış durumda. Dolayısıyla şu anda rahatlıkla iki ülkenin aslında bir ülke gibi, bir devlet gibi hareket ettiğini rahatça söyleyebiliriz. Bizleri bağlayan belki de en önemli unsur, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün Makedonyalı olmasıdır. Bizlerin ülke olarak bu ortak değerlerimiz sayesinde daha uzun yıllar birlikte çalışacağımıza, birlikte hamleler yapacağımıza inanıyorum. Özellikle yatırımlar ve ticaret konusunda Türkiye’nin desteği olduğu sürece daha da ileriye gideceğimize inanıyorum” dedi.

“MAKEDONYA, KONYA İÇİN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek ise, Makedonya’nın Konya için tarihten gelen önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek, “1993 yılında ilk defa Makedonya’ya gittim. Birçok yerini gezme fırsatım oldu. Buraları gördükten sonra da hakikaten Makedonya ile Türkiye’nin birbirine ne kadar yakın, birbirinden ne kadar ayrılmaz olduğunu gördüm. Bize çok yakın, çok samimi bir ülke olduğunu gittiğimizde gördük ve yaşadık. Bir iş adamları derneği olarak MÜSİAD’da bu aramızdaki dostluk bağını ticarete, sanayiye, üretime ve ihracata dönüşmesi için de bu akşamki ziyaretinizi önemsiyoruz. Kanaatim odur ki, gerek Makedonya’dan gelecek bir iş adamı heyetini, gerek buradan oluşturacağımız bir iş adamı heyetini iki ülke arasındaki ticareti artıracak önemli bir adım atmasına da bu akşam vesile olacaktır ümidindeyim” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Büyükelçi Taskovski, iş adamlarına Makedonya’da hangi alanda yatırım yapılabileceği ve iş fırsatları konularında bilgiler verdi .
Kaynak: İHA