Ergenekon Davasında Avukatların Talepleri Alınıyor

Ergenekon davasında, Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı bilgisayarlarının harddisklerine ilişkin hazırlanan naip hakim raporları ve dava dosyasındaki delillere karşı avukatların talepleri alınıyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 280'inci duruşmasında, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ile Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 34 tutuklu sanık hazır bulundu.Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 33 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.Kimlik yoklamalarının ardından tutuklu sanık Durmuş Ali Özoğlu ve Yusuf Erikel'in avukatı Ali Rıza Dizdar, davada sosyal demokratlar, ülkücüler, milletçiler, JİTEM'ci olduğunu söyleyenler, askerler ve subaylar gibi birbilerine zıt insanların yargılandığını belirterek, "Böyle illegal örgüt olmaz, illegal çorba olur. Karışık çorba olur." diye konuştu.

Avukat Dizdar, Naip hakim incelemesinde isimleri geçen kişilerden birçoğunun dinlenmediğini dile getirdi. Sanıklara yöneltilen suçlamalara ilişkin de konuşan Dizdar, "İrticayla mücadele etmek suç değil. Buradaki jandarmaların, sizin (Mahkeme heyeti) ve bizim de görevimiz bu mücadele. Cumhuriyet mitinglerine katılmak ve Atatürkçülük de suç değil." ifadesini kullandı.Tutuklu sanık Sedat Peker'in avukatı Mehmet Doğurga ise hakkında 14 dava açılan Peker'in, bu davalardan 11'inden beraat ettiğini söyledi.

Mehmet Doğurga,Peker aleyhine verilen gizli tanık ve tanık ifadelerini kabul etmediklerini belirtti.

Dava sanıklarından Veli Küçük'ün, Peker'in baba dostu olduğu için tanıştıklarını belirten avukat Doğurga, "Sami Hoştan ile de tanışır. Herkesin bir hastalığı var, Hoştan'ınki de kumar. Buna birşey diyemem ama Sedat Peker ile asla aynı kumarhanede bulunmamışlardır. Doğu Perinçek belki bizden daha iyi bir insan ama Sedat Peker ile fikren uyuşmaları mümkün değil." şeklinde konuştu.

Peker'in yargılandığı 14 dosya içindeki sanıklar arasında Ergenekon davası sanıklarından sadece Boğaç Kaan Murathan'ın da bulunduğunu belirten Doğurga, "Diğer sanıklardan hangisi bu dosyalarda sanıktır? Hangisi ile birlikte yargılanmıştır?" dedi.

Doğurga, bu nedenle de Peker ile sanıklarla arasında örgütsel bağ olmadığını öne sürdü.İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü tarafından kendisine zarar verilmeye çalışıldığını iddia eden Doğurga, "Sedat Peker'in çok sevdiği Olgun Aydın Peker'i, hakkında hiçbir suçlama yokken gözaltına alıp işkence yaptılar. Hadım ettiler onu. Çıkardıkları savcı, Olgun'un soruşturma ile bir ilgisi olmadığını söyledi.

Sedat Peker hastane masrafların karşıladı. Ondan sonra da Olgun, mahkemeye müracaat ederek adını Olgun Aydın Peker şeklinde değiştirdi. Olgun'u Kelebek davasına sanık edemediler, Şike davasına soktular." dedi.