Sağır: Kentsel Dönüşümü Başarırsak Ülkeye En Hayırlı Hizmetini Yapmış Olacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanı Coşkun Sağır, Türkiye genelinde 14 milyon binanın yaklaşık yüzde 50’sinin elden geçirilmesi gerektiğini belirterek, bunun başarılması halinde Cumhuriyet tarihi boyunca en hayırlı hizmetin yapılacağını söyledi.

Sağır: Kentsel Dönüşümü Başarırsak Ülkeye En Hayırlı Hizmetini Yapmış Olacağız
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Denizli Valiliği, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)Denizli Şubesi, Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM) tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Sağlam ve Kalıcı Şehirlerde Sağlıklı Bir Gelecek İçin Kentsel Dönüşüm' adlı panel, Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda yapıldı. Panele Denizli Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan, Belediye Başkan Yardımcısı Aytaç Turgut, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Riskli Yapılar Daire Başkanı Sağır, Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Hikmet Haspolatlı, Bakanlık İletişim, Koordinasyon ve Finansman Dairesi Uzmanı İlknur Özaydın, İMO Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, DEİM Başkanı Fehmi Demirten, İnşaat mühendisleri, mimarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

DEİM Başkanı Demirten, yaptığı açılış konuşmasında, fiziki çevrenin gerek deprem kuşağında, gerekse 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Yasası'yla yeniden şekilleneceğini ifade etti.

Demirten, "Önümüzdeki 25 yıllık periyotta yapı sektörü önemini bir kez daha arttırmaktadır. Ülkemizin 120’den fazla sektörü etkileyen lokomotif bir ekonomik güç olan bu sektörün sorunlarla boğuşmak zorunda kalmasından dolayı sağlıklı bir fiziki çevre için yasal çalışmaların ivedilikle ele alınması gerekir.” dedi.

'412 BİN KİŞİ RİSKLİ BİNALARDA YAŞIYOR'

Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Hikmet Haspolatlı da Türkiye’de şu ana kadar 2 bin 723 hektar alanın riskli alan ilan edildiğini, bu alanların üzerinde 412 binin üzerinde insan yaşadığını söyledi.

Bu riskli alanlarda 67 bin yapının bulunduğunu ifade eden Haspolatlı, “50 yerde daha riskli alan kararı için Bakanlar Kurulu’nun incelemesini bekleniyor. Riskli alanı biz ağız içinde çürük diş olarak görüyoruz.” diye konuştu.

7 MİLYON BİNA ELDEN GEÇİRİLECEK

Riskli Yapılar Daire Başkanı Sağır ise Türkiye genelinde 50 milyon civarında nüfusun birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yaşadığını vurguladı. Sağır, “19 milyon civarında yapımız var. Bunun 5 milyonu 1998 yılından sonra yapılmış. Bunların malzemesi ve işçiliğinin daha kaliteli olduğunu kabul ediyoruz. Geriye kalan 14 milyon binanın da yaklaşık yüzde 50’sinin elden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemiz genelde bir afet coğrafyasında yer alıyor. Buna bir de imar mevzuatına kaçak yapılaşmanın olması dolayısıyla iki olumsuzluk birleşince doğa olayları diyeceğimiz deprem sel gibi olaylarda bizim canımızı yakıyor.” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşümün 20 yılda tamamlanmasını hedeflediklerini anlatan Sağır, “Artık yara sarma değil, yara almamaya çalışıyoruz. Terminolojiyle söylersek kriz yönetiminden, risk yönetimine geçiyoruz. Bu yapılırsa Cumhuriyet tarihi boyunca ülkemize en hayırlı hizmeti yapmış olacağız.” ifadelerini kullandı. Panel'de Denizli Vali Yardımcısı Erdoğan, ilde dört firma ve kuruluşa 'Riski Yapı Tespiti Lisans' belgesi verdi.