‘değişen ve Gelişen Dünyada Engelli Annelerinin Rolü’ Konulu Konferansı

Zihinsel Engelliler Derneği (ZİHİNDER) tarafından ‘Değişen ve Gelişen Dünyada Engelli Annelerinin Rolü’ konulu konferans düzenlendi.

‘değişen ve Gelişen Dünyada Engelli Annelerinin Rolü’ Konulu Konferansı
Hacı Lütfiye Şireci Özel Eğitim İş Uygulama İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilen konferansa Uzman Psikolog Farika Teymur Artır konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını sağlamakta ailelere düşen görevleri anlatan Psikolog Artır, engelli çocukların sosyalleşmesinde ailenin önemini vurguladı.

Konferansta yaptığı konuşmada toplumda özel eğitime ihtiyacı olan çocukların sayısının bir hayli fazla olduğunu söyleyen Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin şu an Gaziantep’te 6 iş eğitim okulu olduğunu kaydetti.

Engellilere yönelik eğitime önem verildiğini dile getiren Serin, “İlimizde otistik çocuklar eğitim merkezi, görme engelliler ilköğretim okulu, işitme engelliler lisesi ve meslek lisesi var. Bu kurumlarımızla özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarımıza eğitim vermeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra 41 tane rehabilitasyon merkezi var. Bu kurumlar bu eğitimi gerçek manada vermek için yeterli mi elbette değil. Öncelikle bir engelli haritamız yok. Sadece Gaziantep’te değil tüm ülkede yok. Özel eğitime muhtaç çocuk sayımızı bilemiyoruz. Ancak velilerin başvurusuyla bu çocuklarımızdan haberdar oluyoruz. Özel eğitim okullarımızın sayısının, kapasitesinin arttırılması gerekiyor” diye konuştu.

Konuşmasında eğitimin önemine değinen Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın da, “Demokrasinin gelişmesi için olmazsa olmaz unsurlardan biri de sivil toplum kuruluşlarıdır. Bu kuruluşların eğitimde rol oynaması oldukça önemli. Engelli çocuklarımızın eğitim alarak topluma kazandırılmaları için toplumda herkese büyük görevler düşüyor” diye konuştu.

ZİHİNDER Başkanı Ketayun Büyükbeşe konferansta yaptığı konuşmada dernek tarafından engelli çocuklara yönelik yaptırılacak okul hakkında bilgi verdi. Engelli çocukların eğitim almalarının topluma kazandırılmaları açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Büşükbeşe, “Okulumuz 34 derslikli olup, içerisinde meslek atölyeleri, beceri kazanacakları uygulama bahçeleri, çok amaçlı salonları, sağlık ve spor merkezlerini barındıracaktır. Okulumuzun arsası hazır, projesi de hazır. Tamamlamak için hayırseverlerin desteğine ihtiyacımız var. Onların da desteğiyle en kısa zamanda engelli çocuklarımızın eğitim alabileceği bu donanımlı okulu hayata geçirmek arzusundayız” şeklinde konuştu.

Uzman Psikolog Farika Teymur Artır ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Sosyal becerilerin kazandırılmasında ailede öğrenilen davranışlar önemlidir. Bu kapsamda; engelli bireylere uygun sosyal tepkilerin öğretilmesi, bağımsız yaşam becerilerinin edinilmesi gerekmektedir. Sosyal iletişimin ve etkileşimin artması amacıyla, çocuğunuzu arkadaş edinebileceği yerlere götürün, arkadaş oyunlarına katılmalarını sağlayın. Dış çevre ile ilişki içinde olmasını sağlayın.” Konferansa Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, Vali Erdal Ata’nın eşi Nazan Ata, ZİHİNDER Başkanı Ketayun Büyükbeşe, dernek üyeleri ve engelli aileleri katıldı.

Kaynak: İHA