'BM'nin 'koruma Sorumluluğu' Maddesi Tekrar Gözden Geçirilebilir'

Harvard Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Michael W.Doyle, Birleşmiş Milletlerin 'Koruma Sorumluluğu' maddesinin tekrar gözden geçirilebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Michael W. Doyle, Birleşmiş Milletler’in (BM) soykırım yapıldığı düşündüğü topraklara Koruma Sorumluluğu (Responsibility to Protect) maddesi gereğince müdahale edebileceğini söyledi.

2005 yılında BM tarafından kabul edilen Koruma Sorumluluğu maddesinin hazırlanışında aktif rol oynayan Harvard Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Michael W. Doyle, “Her ülkenin kendi vatandaşını, soykırım, savaş suçu ve başka durumlara göre koruması gerekir. Ama bu şartları devlet kendi insanına sağlayamıyorsa, BM, 'Koruma Sorumluluğu' çerçevesinde koruyabilir. Bunun için gerekli düzenlemeler mevcuttur." dedi.

Peace Island Instıtute ve Gazeteciler Yazarlar Vakfı tarafından New York’ta organize edilen ‘Koruma Sorumluluğ’nun (RtoP) Suriye krizi ile ilgili ve diğer ülkelere olan etkisi’ konferansına katılan Prof. Dr. Doyle, söz konusu maddenin yürürlüğe girebilmesi için BM Güvenlik Konsey (BMGK) üyelerinin tamamının onay vermesi gerektiğini hatırlattı. Suriye'de yaşanan krize karşı BM'nin Koruma Sorumluluğu maddesinin işletmemesinin sebebi olarak BMGK'yi gösteren Prof. Dr. Doyle, "Suriye'de yaşanan krize BM direkt müdahale edemiyor. Bütün girişimlere rağmen, Güvenlik Konseyi üyeleri BM'nin herhangi bir şekilde RtoP maddesini işletmesine onay vermedi. Uluslararası camia bu konuda alternatif adımlar atıyor. Suriyedeki muhalifler birçok ülke tarafından tanındı. ABD muhaliflere 60 milyon dolar yardımda bulunacağını açıkladı. ” diye konuştu.

Maddenin tekrar tartışılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Doyle, “ RtoP maddesi ile ilgili yeni stratejik tartışmalar yapılabilir. Maddenin hangi durumlarda kullanıp kullanılmayacağı hakkında konuşulabilir. BMGK’nin en azından bu konuyu görüşüp, olayların çıktığı yerde gözlemci olması lazım.” şeklinde öneride bulundu.Asya - Afrika BM Legal Gözlemcisi ve Columbia Üniversitei Hukuk Profesörü Roy S. Lee’nin moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa katılan Hollanda BM Daimi Büyükelçisi Herman Schaper ise BM’nin daha önceki yıllarda Koruma Sorumluluğu maddesinin Ruanda ve Libya’daki sivilleri korumak için başarılı bir şekilde kullandığını ama Suriye konusunda hala bir adım atılamadığını söyledi.

Suriye’nin ajandalarında mevcut olduğunu kaydeden Hollanda Büyükelçisi Schaper, Güvenlik Konseyi'nin onayı olmadan BM’nin herhangi bir şekilde adım atamauyacağını ifade etti.

Suriye'de milyonlarca insanın yardıma muhtaç olduğunu vurgulayan Büyükelçi Herman, "Suriye’de yaşanan kriz çok açık bir şekilde RtoP maddesinin müdahalesini gerektiriyor. Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin muhalif olmasından dolayı, bu konuda bir adım atılamıyor. Bu engellerden dolayı şuanda politik çözüm arayışları devam ediyor.” şeklinde görüşlerini dile getirdi .