Aydın’da Esnaf Odalarının Genel Sekreterleri Ölçü Ayar Konunu Hakkında Bilgilendirildi

Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Bilim Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü organizesinde düzenlenen program ile il genelindeki esnaf ve meslek odalarının genel sekreterleri 3516 sayılı ölçü ayar kanunu hakkında bilgilendirdi.

Aydın’da Esnaf Odalarının Genel Sekreterleri Ölçü Ayar Konunu Hakkında Bilgilendirildi
Esnafın ceza yememesi için genel sekreterler odalarına bağlı esnaflara kanun ve yönetmelikler hakkında bilgilendirecek. Esnafın bilgilendirilmesi amacıyla bu tür programları düzenlediklerini, ancak bilinçli olarak hile yapanların cezalandırılması gerektiğini belirten Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit, en önemli denetçinin vatandaş olduğunu vatandaşın aldığı her ürünü denetlemesini ve şüpheli bulduğu durumda da ihbar etmekten çekinmemesini istedi. Aydın Esnaf Odaları Birliği Salonu’nda Birlik Başkanı Hulisi Akşit’in de katıldığı toplantıda Bilim, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mustafa Görgülü ve Ölçü Denetim Memurları, Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bağlı oda genel sekreterlerini 3516 sayılı Ölçü Ayar Kanunu hakkında bilgilendirdi. 3516 sayılı Ölçü Ayar Kanunu’nun amacı hakkında katılımcılara bilgi veren İl Müdürü Mustafa Görgülü, bazı konuların yanlış anlaşılması dolayısıyla birçok esnafın cezaya maruz kaldığını amaçlarının ceza uygulamak değil her şeyin kuralına uygun olmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Esnafların en çok ölçü ve ayar aletlerinin zamanında damgalanma ve muayenesinin yapılmamasından cezaya maruz kaldıklarını belirten Görgülü, bu yönde geçen yıl 187 işyerinde denetimi yapılan 487 ölçü-ayar aletinden 34 işyerindeki 42 ölçü-ayar aletine 61 bin 488 TL ceza kesildiğini belirtti.

Bugün damgası eksik olduğu takdirde tartı aleti başına işletmecinin bin 464 TL para cezasına çarptırıldığını belirten İl Müdürü Mustafa Görgülü, “ Biz esnafların bu tür cezalara maruz kalmasını istemiyoruz. Bu tür toplantı Aydın’da ilk defa yapılıyor. Eksiğimiz olabilir. Arzu ettiğiniz her zaman bizi ister cep telefonlarımızdan ister kurumdan ulaşın. Hem biz eksiğimiz varsa kendimizi düzeltelim, hem de size yardımcı olalım. Biz kendimizi iyi hizmet veriyor gibi görüyoruz. Ama arka perdeden bakıldığında belki bu hizmet iyi değildir. Bu nedenle her zaman bize ulaşın bizden her konuda bilgi alın. Bir çok kişi yönetmeliği bilmediği için cezaya maruz kalıyor” dedi.

“KİMSE BOŞ YERE CEZA YEMESİN” Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı olarak her zaman hile yapanın karşısında olduklarını ancak, çok dürüst çalışan esnafın da yasa ve önetmelikleri bilmediğinden dolayı da cezaya maruz kalabildiğini belirten Hulisi Akşit, bugün itibariyle damgalaması ve muayenesi zamanında yapılmamış bir terazinin cezasının bin 464 TL olduğunu belirterek Aydın’da aylık bu rakamı kazanamayan çok sayıda esnafın bulunduğunu belirtti.

Akşit “Kimsenin boş yere cezaya maruz kalmaması için bu bilgilendirme toplantısını düzenledik. 3516 sayılı kanunun yeni çıkan yönetmelikleri kapsamında ciddi cezai müeyyideler var. Müdürümüzün de dediği gibi bir ölçü aleti damgalı değilse, ya da muayenesi yapılmamışsa 1464 TL ceza veriliyor. Bu konu pazardaki manavımızdan tutun da, bakkala, Kasaba tüm esnafı ilgilendiriyor. Önce genel sekreterlerimizi bilgilendirdik. Sonra da genel sekreterlerimiz esnafımızı bilgilendirecek. Temennimiz bilinçsizlikten dolayı hiçbir esnafımızın cezaya maruz kalmaması, ancak bilerek hile yapanın en ağır şekilde cezalandırılmasıdır” diye konuştu.

Kaynak: İHA